Mieluummin 100 tonnia pyöräilyn opastamiseen kuin miljoonia vuodessa tovereiden toppatakkeihin ja kylpyläreissuihin.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000011108524.html
Mieluummin 100 tonnia pyöräilyn opastamiseen kuin miljoonia vuodessa tovereiden toppatakkeihin ja kylpyläreissuihin.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000011108524.html
Kansalaisaloitetta minimiohitusetäisyydelle:
Ainakin hyvin valmisteltu ja tunnettuja nimiä takana.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/15079
https://puolitoistametria.fi/
Nimiä alle toverit!
Kuittasin pari tuntia sitten, sen jälkeen tullut pari sataa nimeä lisää.
Hyvä aloite, vaikka sääntötulkinta kaupungin ruuhkassa voikin ottaa koville. 1,5 m koskee myös pyöräilijöitä.
Kuitattu on. Itselleni erittäin tärkeä aihe, kun tuota vilkasta maantienlaitaa päivittäin pyöräilen.
Kannatan aihetta jo pelkästään siksi että liian läheltä ja ihan tarkoituksella monesti näyttävän menevän. Koen tuon läheltä piti vähintään kerran vuodessa.
Tulkintaa voi helpottaa, jos laissa määritellään täsmällisesti milloin ja millaisilla teillä ja millaisissa nopeuksissa minimietäisyyssääntöä tulee noudattaa.
Muuten - ja tästä en ole ihan varma enkä jaksa juuri nyt kaivaa varmistusta - maailmalla lakia on kirjoitettu siihen muotoon että etäisyysvaatimus koskee nimenomaan autoilijoita. Pyöräilijä voi edelleenkin ohittaa auton oikealta lähempääkin.
Ajatus hyvä, tulos taas yksi paperille jäänyt laki, jonka noudattamista ei valvota millään tavalla.
^ Vastaavanlaisia lakeja on jo pitempään ollut voimassa ainakin Ranskassa, Espanjassa, Saksassa, Belgiassa ja Portugalissa. Näissä maissa on ehkä saatu kokemuksia siitä onko laki muuttanut autoilijoiden liikennekäytöstä tai kenties on jopa tietoa siitä ovatko ohitustilanteissa sattuneet onnettomuudet vähentyneet.
Tietysti voidaan ajatella niinkin että näissä maissa poliisin suorittama liikennevalvonta on aivan toisella tasolla kuin harvaan asutussa Suomessa ja ettei senkään vuoksi ole syytä olettaa että meillä voisi lain ansiosta tapahtua sellaista suotuisaa kehitystä, jota mahdollisesti muualla on nähty.
PS Espanjassa ollaan säätämässä mielenkiintoista lakia, jonka mukaan suurin sallittu ohitusnopeus olisi 20 km/h alle kyseisen tien nopeusrajoituksen. En tiedä miten Pedro Perusautoilija on vastaanottanut asian, mutta luulen että meillä niin sanottu pyöräviha vain yltyisi saatuaan lisäpolttoainetta.
Kannatettu on. Jos laki tulee voimaan, niin kuka seuraa rikkeitä. Poliisitkin voivat olla lakossa.
Kannatettu. Toivottavasti johtaa vilkkaaseen keskusteluun js jo sitäkin kautta parempaan liikenneturvallisuuteen. Varsinainen lopputulema on sitten vielä edessäpäin. Kiitos linkistä!
Mistä tämänkaltainen negatiivisuus oikein kumpuaa.
Jos vähänkin liikkuu tuolla liikenteessä niin ei siellä valvota muitakaan rikkeitä, pitäisikö nekin lait kumota kun niitä ei valvota millään tavalla.
Hyvää on nimenomaan metrimäärä, ei ole enää subjektiivinen käsitys mikä on turvallinen ohitusetäisyys.
Ensimmäistä kertaa elämässäni osallistuin kansalaisaloiteeseen!
Nimenomaan niistä käytännön havainnoista. Otetaan nyt esimerkkinä puhelimen käyttö. Harva se fillarilenkki meinaa jäädä puhelimeen puhuvan tai sitä räpläävän sankarin yliajamaksi kohdassa missä autoilija väistää, sama autolla liikkuessa eli kaistan laidasta toiseen seilaajia, kolmion takaa eteen tulevia ja kaikilla huomio puhelimessa. Kun hoksataan ettei jotain lakia valvota käytännössä ollenkaan niin ei sitä noudatetakaan.
Nuotiomakkaralla kuultua kahden varttuneemman suusta: Töytäisystä ojanpenkalle ei saa kuin ehdollista joten oppiipahan ajamaan.
Aika vähästä ollaan valmiita vahingoittamaan toista ihmistä. Kunhan ei kiinnijää tai sanktiot on pieniä.
Mulle on jopa sanottu että kamerat fillareissa pitäisi kieltää.
Miulle rekkakuski viime syksynä sanoi, että mene ajamaan muualle, kun väistin lepikkoon fillarilla työmatkalla. Jatkoi vielä, ettei heillä ole aikaa jarrutella pyöräilijöiden perään. Ohitti siis miut, toisen auton tullessa vastaan, mutkassa ja kapealla tiellä.
Lain säätämisen perusteena ei voi olla valvonnan resurssit. Lain tarkoitus on kertoa kansalaisille, miten pitää käyttäytyä. Tässä tapauksessa minäkin haluan uskoa, että laki tullessaan voimaan aiheuttaisi keskustelua aiheesta, mikä varmasti herättäisi autoilijoita ajattelemaan asiaa. Se todennäköisesti vähentäisi liian läheltä ohittamista.
En usko. En millään muotoa.
On tuossa ehkä se pelote, että pyöräilijällä saattaa olla kamera ja selkeästi alle 1,5m ohituksesta voi tulla rangaistus, kun ei ole enää pelkästä poliisin mielivaltaisesta arvioinnista kiinni.
Jos unohtaa kuspäät niin musta tuntuu että ainakin Turun seudulla liikennekulttuuri on mennyt monella tapaa parempaan päin. Yllättävän usein pyöräilijälle annetaan tietä, joskus silloinkin kun ei tarvitsisi. Viime viikonloppuna pari autoilijaa jopa odotteli meikäläisen perässä hetken että oli vapaa baana ohittaa. Toinen oli vieläpä traktorimönkijää ajava teini! Toki ei se lenkillä lämmitä jos viisi autoa ohittaa nätisti ja yksi yrittää tappaa(mua ei kukaan yrittänyt tappaa, mut ajoin vaan pikkuteitä ja kelvejä)
Asian vieminen lakiin ja yleinen keskustelu voi kuitenkin muuttaa asenteita ja ilmapiiriä pitkällä aikavälillä. Ei tässä pikavoittoja ole saavutettavissa, mutta parempaan kannattaa silti pyrkiä.
Samaa mieltä, helpompaa olisi jos kaikki noudattaisivat väistämissääntöjä by the book. Toki molemmille nopeampaa jos pyöräilijän ei tarvitse joka tienylityksessä hypätä kävelijäksi, mutta esimerkiksi tasa-arvoisissa risteyksissä tulee hassuja tilanteita kun joku päättää väistää pyöräilijää vaikka tulee oikealta.
Yleisesti ottaen juuri näin, muuallakin kuin Turussa. Sellainen huomio, että näin lopputalvesta tai varhaiskeväällä kun pyöräilijöitä on vähemmän liikenteessä, tuntuu että autoilijatkin unohtavat huomioimisen. Mutta kesää kohden volyymien kasvaessa huomioiminenkin paranee.
No sitten toinen hesarilta:
Minua ihmetyttää, milloin aikuisten pyörällä polkemisesta tuli poliittista | HS.fi
Joskin tämähän on lähinnä foorumikirjoitus, mutta koska alusta on Hesari voidaan se katsoa mediauutiseksi, vaikka ei se tarkastiottaen sitä ole. Homman ydinhän on siinä (josta olen kirjoittajan kanssa vahvasti samaa mieltä) - onko järkevää, että pyöräily on ideologia vai voisiko se vain olla ulkoilu, liikkumis, harrastus tms. muoto? Eihän salibandykään ole ideologia. Kommenttikenttä on normaaliin tapaan kiihtynyt aika kivasti, eli mennään sellaisessa viidessäkymmenessä näin 16 tuntia jutun julkaisun jälkeen ja ainakin spandexpyöräilijän huono asenne on jo mainittu.
tikola muokkasi tätä : 02.04.2025 at 09.55 Syy: Lisäsin tarinaa
Hyvä aloite, kannatettu, jaettu yms. Asiat ovat nykyään mielestäni melko hyvin, mutta laki selventää ohittamista taviksille. Varsinkin tietoisuus leviää, kun aihetta käsitellään julkisuudessa, niin ajattelisin. Kusipäihin tuskin mikään auttaa.
Raskaan ja muun ammattiliikenteen näkisin osaavan hommat muutenkin erittäin hyvin. Kyllä rekat kokemukseni mukaan antavat kivasti tilaa, jos se mitenkään on mahdollista. Uusi laki muuttaisi asetelmaa niin, että rekan olisi monesti hiljennettävä kohtaustilanteissa. Sama tietysti koskee muitakin autoilijoita, ja hyvä niin.
Esson baarin puheiden perusteella tätä samaa sääntöä on yritetty aikaisemminkin, ja silloin joku näistä meidän pyöräilyn järjestöistä (ehkä pyöräliitto) vastusti ohitussääntöä, tai ei ainakaan nähnyt sille tarvetta. En tiedä pitääkö paikkansa, mutta aika kummalliselta kuulostaisi.
Ja tälle keskustelulle pitäisi tietysti avata oma ketju. Uskaltaakohan modea pyytää siirtämään nämä viestit sinne?![]()
Pyöräily on kivaa!
Kyllähän nyt lakeja lähtökohtaisesti noudatetaan. Esim porukka pysähtyy stop merkille keskellä yötäkin. Poliisi voi nähdä. Tai keltaista viivaa ei ylitetä pyöräilijää ohitettaessa. Se on laki.
Eli mun mielestä ohitusetäisyyden määrääminen lakiin on se ensimmäinen ja tärkein juttu.
Mistä näitä mulkkuja löytyy. Ajokiellossa ja viisi autoa ja fillaristi paskana Larussa.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000011144498.html
Kirjanmerkit