Virhe numero 1: Kommentoidaan henkilöä eikä asiaa.
Virhe numero 2: Enhän ole tuossa mitään määritellyt tapoksi, vaan kysyn onko tilanne, jossa autolla törmätään pyöräilijään tappo. Autoilijan pitäisi kai ymmärtää, että hyvin todennäköisesti pyöräilijälle tulee erittäin vakavia vammoja tai hän kuolee, kun autolla törmätään pyöräilijään eli sitä kautta 'tahallisuus' tulee kuvioon mukaan (vrt. jokunen vuosi sitten tapausta, jossa kaveri ajoi henkilöautolla mopoauton perään. Mopoautossa olijoita kuoli ja tapo(i)sta tuli tuomio, kun autoilijan olisi pitänyt ymmärtää miten mopoautossa olijoille käy, kun perään ajaa kovalla vauhdilla henkilöautolla.)
Nimimerkillä 'yedi' vuosia sitten. Wanha salasana on unohtunut, niin jatketaan uudistetulla nimimerkillä...
Liikenteessä suhteellisen harvat kuolemaanjohtaneet tapaukset johtavat edes tapposyytteeseen ja vielä harvempi tuomioon taposta.
Tuo mainitsemasi mopoauto keissi ( https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009998065.html ) varmastiikin suhteellisen harvoja joissa ei selkeää tarkoituksellisuutta ole ollut.
Eli mikäli mitään muuta tietoa asian suhteen ole olemassa, niin 99%:n varmasti tuo kuvaamasi valitettava tilanne ei tule olemaan tappo. Kuolemantuottamus/Törkeä kuolemantuottamus ovat ne yläpään tuomiot näissä lähtökohtaisesti. Molempien osapuolten toiminnasta riippuen tietysti.
No nyt oli aika syvällistä uhriutumista...
Tolla sun logiikalla lentokoneen kapteeni ja peräsmieskin pitäisi aina tuomita taposta (mikäli eivät itsekin kuole) jos kone putoaa ja matkustajia kuolee, koska heidän pitäisi kai ymmärtää, että matkustajille tulee erittäin vakavia vammoja tai ne kuolee, mikäli lentokone putoaa. Ei se vaan nyt niin mene.
Tässä tapauksessa sen autoilijan pitäisi nyt olla tehnyt tarkoituksella jotain, minkä seurauksena olisi ilmiselvä törmäys pyöräilijään ja sitä myötä pyöräilijän kuolema, jotta puhuttaisiin taposta. Silloin olisi verrattavissa siihen Euran mopoauto caseen. Onko jotain tällaista tapahtunut, niin sitä emme tällä hetkellä tiedä.
Sen onko tuo tappo päättää oikeus, ja siellä siitä päättää henkilöt, jotka eivät lue lakipykäliä omien mielipiteidensä ja intressiensä johdattelemina.
Hönttiähän tuo yedin olettama oli, mutta olisi tuota hauska kyllä miettiäkkin.
Siis kun tuolla liikenteessä sattuu oikeasti tosi paljon niitä tilanteita, joissa autoilijat aivan tarkoituksella kiilaavat mahdolisemman läheltä. Nyt jos näistä tekee rikosilmoitusta, niin isolla varmuudella seuraamuksia ei tule. Ei ollut tarpeeksi lähellä, eikä edes osunut.
Olisi aika siisitiä, jos tulisikin tuomio tapon yrityksestä, koska se on ihan todellinen mahdollisuus, jos se auto osuukin. Voisi kiilaamistilanteet loppua suhteellisen nopeasti.
Silti siitä puuttuisi lähtökohtaisesti se tappoon/tapon yritykseen liitetty olettamus että teko (surmaaminen) on varten tehty. Ja pitää muistaa että asiassa on näyttötaakka syyttäjällä.
Kun noista ei ole tullut "tappoja" vaikka pyöräilijä / jalankulkija on jäänyt auton alle ja kuollut, niin se että niistä syytettäisi tapon yrityksenä vaikka mitään ei olisi tapahtunut on aika kaukaa haettua.
Näinpä. Kannattaa miettiä että ne kohti ajamiset ja kiilaamiset ovat täysin tarkoituksella tehtyjä. Pieni arviointi virhe tai fillaristin säikähdys niin jälki on rumaa.
Jos taas autokuski ajaa väsyneenä pimeällä ja märällä tiellä fillaristin päälle, ei siitä saa tappoa mitenkään.
Kangasniemen auton kuljettaja on pidätetty: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/3...c-ef9250d5cfc1
Ei kai tuo fillaristin kuolema ihan vahinko ollut...Autoilija jyräsi pyöräilijän kuolleeksi – Epäillään neljästä rikoksesta
Autoa ajanut viisikymppinen mies pakeni paikalta onnettomuuden jälkeen.
Poliisi epäilee neljää rikosta Kangasniemellä 1. lokakuuta tapahtuneessa onnettomuudessa, jossa kuoli polkupyöräilijä.
Paikkakuntalaisen 50-vuotiaan miehen auto ajautui Joutsantiellä polkupyöräilleen noin 45-vuotiaan miehen päälle sillä seurauksella, että pyöräilijä kuoli välittömästi.
Autoa ajanut mies pakeni paikalta jalkaisin. Poliisi tavoitti hänet myöhemmin Kangasniemen taajamasta. Hänet otettiin kiinni asian selvittämiseksi.
Poliisi tutkii asiaa törkeänä rattijuopumuksena, törkeänä kuolemantuottamuksena, huumausaineen käyttörikoksena ja törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.
Poliisin mukaan polkupyöräilijän käyttämillä turvavarusteilla, kuten pyöräilykypärällä ei ollut vaikutusta tässä onnettomuudessa.
Nimimerkillä 'yedi' vuosia sitten. Wanha salasana on unohtunut, niin jatketaan uudistetulla nimimerkillä...
No oli se vahinko, siinä mielessä että kyseessä ei ollut tahallinen ja tarkoitushakuinen teko.
Kun päihdyttää/huumaa itsensä, mikä vaikuttaa ajosuoritusta heikentävästi, ja sitten lähtee autolla ajamaan, niin kyllä siinä on jo jonkin verran tahallisuutta mukana. Ei ehkä ole ollut tarkoitus toista tappaa, mutta olisi pitänyt tajuta, että tuossa tilassa näin voi käydä.
Se joka päihdyttää itsensä, ei ensisijaisesti ajattele että tämän päihteiden käytön seurauksena mahdollisesti joku sivullinen kuolee.
Ei varmaan ylinopeudellakaan ajava ensisijaisesti ajattele tappavansa ihmisiä. Tietyn tyyppiset tekemiset jossakin kohdassa alkavat olla sellaisia, että olisi pitänyt ymmärtää olla tekemättä ja niillä on vaikutusta rikosten arvioinnissa.
Ilta-Sanomat kertoo tuosta Joutsantien uhrista (palomies) sekä yliajajasta (päihtyneenä huumausaineista ja alkoholista; tuomittu aiemmin myös ehdolliseen vankeuteen törkeästä rattijuopumuksesta ) https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010751358.html
Tommi Vainikainen, fietser & wielrenner
Linja-auton kanssa törmäys
Pyöräilijä ja linja-auto törmäsivät Närpiössä – mies kuoli
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010766084.html
Uutinen ei kerro mitään valoista tai heijastavasta liivistä.
Närpiössä sattui kesäkuussa hieman vastaavanlainen onnettomuus, jonka 13-vuotias uhri menehtyi sairaalassa.
Närpiössä aurinko on laskenut eilen reilun tunnin onnettomuuden tapahtuma-ajan jälkeen, joten tieto valoista tai heijastinliiveistä on aika epäoleellista.
Vaasantiellä tapahtuessa ei edes ole vasta-aurinkoa tuohon aikaan. Etelään ajettaessa tosin viistosti etuoikealta ja melko matalalta jo tuolloin.
Olisikohan aika saada se 1,5m minimiohitusetäisyys lakiin.
Toi tiehän on pitkälti 50- ja 60-rajoitusaluetta, viivasuoraa raittia halkoen asuinalueita ja peltoaukeita. Välillä on valaistukin.
(Itse olen ajanut vain lyhyen pätkän keskellä päivää. Ei jäänyt mitään muistikuvaa.)
Aika erikoista uutisointia taas, "pyöräilijä ja linja-auto törmäsivät". Kuitenkin kirjoitettu että olivat menossa samaan suuntaan, niin eikö silloin bussinkuljettaja ajanut pyöräilijää päin.
Vaikeapa näistä on aina sanoa. Voihan se olla, että pyöräilijä on lähtenyt varomatta kääntymään johonkin pihaliittymään. Onhan näitäkin sattunut.
Nosiis, näitä tuomioita on kyllä tullut vastaan. Mutta näissä tuppaa yleensä olemaan niin, että tapahtumalla on vain kaksi silminnäkijää (autoilija ja pyöräilijä) joista toinen on kuollut, eikä siten pysty kertomaan kantaansa tuomioistuinkäsittelyssä. Sitä tosiaan on vaikea sanoa, kuinka usein pyöräilijä on oikeasti kääntynyt eteen täysin varoittamatta ja taakseen katsomatta ja kuinka usein autoilija on esim. vilkuillut kännykkää kolahdukseen saakka.
Jos onnettomuuden silminnäkijöistä toinen ei pysty kuolemansa vuoksi antamaan näkökulmaansa, täytyy tuomioistuimen antaa kuitenkin pieni painoarvo henkiin jääneen kertomukselle, koska se on ainoa kertomus, mikä on saatavilla.
Polkupyöräilijä ja auto törmäsivät vakavin seurauksin, poliisi pyytää havaintoja tapahtuneesta
"Poliisi epäilee polkupyöräilijää liikenneturvallisuuden vaarantamisesta"
https://yle.fi/a/74-20118561
Kyllähän hyvin vahvasti toit esille kirjoituksessasi sen, että mahdollisten oikeudentuomioiden osalta (jos pyöräilijä katsottu syylliseksi), niin niistä (iso?) osa olisi virheellisiä, eli autoilija olisi kuitenkin ollut se syyllinen (syyllisempi) osapuoli.
Joten kyllähän tuo kirjoituksesi vahvasti tuohon suuntaan viittaa, eli että mielestäsi autoilijan tulee olla syyllinen vaikka tutkinta/tuomio muuhun lopputulokseen olisikin tullut.
Eli kyllä itsellenikin tuli sama mielleyhtymä tuosta tekstistäsi kuin Copilotille.
^Perseestä tuollainen lukutapa silti on, sinun ja Copilotin välillä on tässä vain aste-ero. Siis mielestäni, jos se pitää erikseen mainita.
Missä muissa oikeustapauksissa meidän pitää lähteä siitä että ihminen kertoo totuuden, koko totuuden ja vain totuuden silloinkin kun se on hänelle epäedullista ja kun asian muistaminen toisin on muistakin syistä hänelle helpompaa?
Mutta onneksi lienee myös niin että näissä tapauksissa tehdään onnettomuuspaikalla myös jonkinlaista teknistä tutkintaa ja että auton ja pyörän vaurioista voi pätevä tutkija päätellä varsin paljon.
Nyt joudut kyllä vähän avaamaan näitä tulkintojasi. Mistä sanamuodoista erityisesti käy ilmi, että mä olen hyvin vahvasti tuonut esille, että tuomioissa iso osa olisi virheellisiä?
Edelleen kiinnostaisi tietää, mistä sanamuodoista erityisesti käy ilmi, että autoilijan tulee olla syyllinen vaikka tutkinta / tuomio muuta viittaisi.
Kyllähänä sun on ymmärrettävä, että jos näyttö on puutteellinen esim. toisen osapuolen kuoleman vuoksi, niin tuomioistuin ei voi tuomita henkiin jäänyttä rikoksesta vain sillä perusteella, että "se varmaan valehtelee". Noissa tilanteissa epäillyn/syytetyn kertomukselle on annettava jonkin verran painoarvoa, eikä itsekriminointisuojan olemassaoloa saa käyttää syytettyä vastaan. Tällöin, jos ei ole selkeää pitävää näyttöä rikoksesta, eikä syytetyn kertomuksesta käy ilmi seikkoja, jotka syyllisyyten osoittaisivat ja syytetyn kertomus on itsessään uskottava, ei tätä voida tuomita rikoksesta.
Mutta samalla tavoin tuollaisia tuomioita ei voida pitää jumalan sanaan verrattavina absoluuttisesti uskottavina tosiasioina tapahtumien todellisesta luonteesta. On ihan järkevä epäilys, että tapahtumat eivät ole välttämättä kulkeneet aivan siten, kuin henkiin jäänyt taho on asiat kertonut.
What a time to be alive! Se, että tuo esille mahdollisen puutteen siitä, kuinka vahvoja johtopäätöksiä voi vetää vähäisen näytön tuomioista onkin nyt sitten autoilijoiden syyllistämistä / autoiluvihaa(?)
Minulle tuli El-Carpason kirjoituksesta mieleen, että joskus todellakin on vaikeaa jälkikäteen päätellä varmuudella kuka on syyllinen kolariin. En ainakaan kokenut kirjoitusta mitenkään autoilijoita yleisesti syyllistäväksi.
Se, että autoilija koetaan yleisemmin syylliseksi, saattaa olla perusteltua. Vanhassa Ylen artikkelissa (https://yle.fi/a/3-7499703) kerrotaan, että poliisin tilastojen mukaan pyöräilijän ja autolijan välisessä kolarissa "Kun haetaan syyllistä, tilastot ovat autoilijoiden kannalta synkät. Poliisin tilastoissa autoilija on syyllinen törmäykseen kahdessa tapauksessa kolmesta." Tilanne on toki voinut muuttua sen jälkeen ja tuossa pyöräilijät aiheuttavat kolmasosan kolareista.
^tuo tilasto saattaa olla kohtaamistilanteista. Nyt puhutaan siitä kuinka takaa päin tuleva auto törmää edellä samaan suuntaan ajavaan polkupyörään.
Kirjanmerkit