PDA

Näytä tavallinen näkymä : Aina väärä kadenssi



Del
02.08.2015, 02.05
Pyöritystekniikasta on jo saatu varsin mahtava keskustelu aikaiseksi, ja todennäköisesti kadenssi herättää foorumilaisissa vähintään yhtä suuria tunteita.

Maantiepyörällä ajelen lenkkejä n. 30 km/h keskinopeudella (mittarin mukaan, ei laske pisimpiä taukoja). Käytännössä aina mittaria katsoessa kadenssi on yli 100, tasamaalla yleensä 115-130. Vaihteiden vaihtoa alan harkitsemaan arviolta 110 ja 125 kohdilla. Eilen kokeilin muutaman kerran vakioteholla laskea kadenssin välille 80-90 (käytännössä 2 vaihdetta alas), eikä siinä tuntunut olevan mitään mieltä ja aina mäessä kadenssi nousi taas. Välitykset on 50x12-28, mutta eihän se tietenkään siitä jää kiinni. Pyöritystekniikkaketjuun viitaten tunnen ehkä hieman kummallisesti olevani ennemminkin runttaaja kuin pyörittäjä, sillä koen tuottavani tehon selvästi polkimen liikkuessa alas, kuolokohtiin lukkopolkimilla saa vähän apua, mutta en suuremmin vedä poljinta ylös.

Tunnin ennätykset ajetaan ilmeisesti yleensä alueella 95-105, joten se lienee useimmille ammattilaisille optimaalinen aerobisen suorituskyvyn alue. Maantiellä tehokkaan alue pitänee olla suurempi pinnanmuotojen ja tuulen takia. Useimmissa kirjoituksissa suositellaan jotain aluetta väliltä 80-100/110.Liian matala kadenssi voi ilmeisesti tehdä hallaa nivelille, liian korkea taas kuormittaa mahdollisesti verenkiertoelimistöä. Matalammalla kadenssilla varmaan lihasmassan kehitys lienee tehokkaampaa, korkeammalla taas verenkiertoelimistö ja hapenottokyky kehittyvät. Hyötysuhteen kannalta luulisi myös liiallisten jalkojen nostojen kuluttavan turhaan energiaa, varsinkin jos sitä vaihetta ei varsinaisesti kampi tuottoon käytä. Aerodynaamisesti nopeat liikkeet ovat tietysti huonompia, mutta jätettäköön se Brailsfordin pähkäiltäväksi.

Onko joku onnistunut tietoisesti muuttamaan kadenssiaan? Vaikuttiko muutos ajonopeuksiin enemmän kuin normaali treeni olisi? Aiheutuuko korkeasta kadenssista terveydellistä haittaa (vrt. matalan kadenssin nivelongelmat)?

fiber
02.08.2015, 09.48
Avorullilla harjoittelu talvisin nosti omaa kadenssiani 85:stä muutaman vuoden ajaksi suurin piirtein sataan. Nyt olen palannut 90:n tietämille. Keskimäärin siis - tietysti kadenssi vaihtelee tilanteen mukaan. Nyt en ole pariin vuoteen mittaria käyttänytkään.

Aloituksessa aika onnistuneesti perusasiat. Kysymyksiin omalta kohdaltani: kyllä, ei, en tiedä mutta ei se luontevalta tunnu.

Wilgios
02.08.2015, 10.28
Yksi talvi trainerroadia ja keskim. kadenssi nousi 3-6 ollessaan nyt n. 86-87. Polvet ei kipeydy ja pitkillä lenkeillä ei jalat katoa lopussa, tosin kuntokin on parempi.

Sykkeet nousee ainakin alussa korkeammalle suuremmalla kadenssilla. Vähän sama juttu kuin juostessa se 90 per minuutti askeltiheyden saavuttaminen. Eli kyllä, en ole varma ja ei, tosin en osaa yli 100 kadenssilla järkevästi/taloudellisesti ajaa.

Lähetetty minun GT-I9505 laitteesta Tapatalkilla

CamoN
02.08.2015, 10.36
Olen tietoisesti yrittänyt ajaa laajalla kadenssialueella ihan vaan sen takia että harjoitusvaikutukset olisi laajemmat (nimenomaan lihasvoima matalalla kadenssilla ja hapenkuljetus korkealla) mutta se tietty ominaiskadenssi on ja pysyy, tosin ajotilanteen vaatimukset vaikuttaa jonkin verran. Maantiepyörällä ulkona keskiarvo on aina 87-92 välissä, sisällä vastuksella 95 tai enemmän. Tosin vastuksella harjoitukset on yleensä intensiivisempiä kokonaisuuksia kuin pihalla. 20min maksimitestistä paras tulos on tullut 104:n keskiarvolla. Aika-ajopyörällä ulkona keskiarvo on 85:n paikkeilla ja maasturilla varmaan samaa luokkaa ellei vähemmän, mutta siinä ei edes ole kadenssianturia.

Koo
02.08.2015, 16.37
Maantiepyörällä ajaessa pidän sellaista 75-85 kadenssia, riippuen matkasta ja harjoituksesta. Cycclolla on aina 90-95, mutta etureidet menee tosi tukkoon lyhyemmästäkin lenkistä. Jos cycclolla koittaa samaa kadenssia kuin maantiepyörällä, niin aika runttaamista on, tuntuu että vauhti loppuu kun reidistä lähtee voimat.. Maantiefillarilla voi vaihdella kadenssia matkasta ja halutusta nopeudesta riippuen, aina löytyy sopiva vaihde. En kyllä ajaisi Konan JTS:lla enään metriäkään, mutta ei ole muutakaan syksyn/talven fillarointiin. Ei kai pari kiloa pyörän painossa voi vaikuttaa noin paljon ajettavuuteen?

Jami2003
02.08.2015, 16.41
Ei. Ero tulee varmaan renkaista.

Markku Silvenius
02.08.2015, 17.05
Sama aihe, uusi säie?

Del
02.08.2015, 19.40
Sama aihe, uusi säie?
"Oikea ajotekniikka haastettu" keskittyy enemmän runttauksen ja nostelun vertailuun sekä flätti- ja lukkopoljinten paremmuudesta kiistelyyn. Sopivan kadenssin pohdiskelussa kuvittelen polkutekniikan kuitenkin olevan merkittävä tekijä (usein matalalla kadenssilla poljeskelleen Jan Ullrichin on kovin vaikea kuvitella polkimia liiallisesti nostelleen normaaliajossa, jotkut kevyemmällä tyylillä varustetut pyöräilijät voivat sitä harrastaa).

Tänään jäi lenkki vähän toivottua lyhyemmäksi, mutta joitain huomioita sain kerättyä. 100-105 rpm menee vielä, mutta maaston muuttuessa kadenssi pompsahtaa taas 115+. Rauhallisessa ajossa (intervallien väliaika, muu hidastelu) 80-90 menee vielä, tosin tahti pääsee silloinkin kiihtymään, jos ei tietoisesti rauhoita menoa.