Näytä tavallinen näkymä : Karhunkierros
Jani Mahonen
21.07.2004, 14.09
Terve,
Liekö kuinka moni foorumilainen polkaissut** karhunkierrosta Kuusamossa tähän mennessä?
Team Tuskan reissusta on tulossa myös matkakertomus, mutta tässä olisi esimakua kuvagallerian formaatissa smile.gif
http://teamtuska.sohva.org ja sieltä Galleria - 2004 - Karhunkierros
(** = kiivennyt, työntänyt, taluttanut)
Tästä Suora Linkki (tm) matkakertomukseen, jos sivut ei toimi. (http://teamtuska.sohva.org/wwwstuff/karhunkierros2004.pdf)
Originally posted by Jani Mahonen:
Terve,
Liekö kuinka moni foorumilainen polkaissut** karhunkierrosta Kuusamossa tähän mennessä?
(** = kiivennyt, työntänyt, taluttanut) Yks unohtu, kuinka moni on kontannut Konttaselle?? :D
Tuttuja paikkoja kuvissa, jokunen vuosi takaperin (-99 tai -00, ei näitä voi muistaa... smile.gif ) tuli noi baanat koluttua. Monta ihan huippupätkää, paikoin runsaasti "ilmajuuria", muutama "teknisesti mielenkiintoinen" osio ja sitten niitä ihan tekemättömia paikkoja...
Jonttaxtr
26.07.2004, 09.51
Pitää lähteä ensi kuussa kävellen katsomaan nuo maisemat. Tuonne tarvinnee telaketjupolkupyörän.
Jani Mahonen
26.07.2004, 11.14
Juu-u. Tai sitten pelkkä x-tralite hiilarimaantierunko rinkan päälle killumaan ;)
No anyway, tuolta löytyypi nyt raportti.
http://teamtuska.sohva.org --> tuskanhetket --> 2004 --> Karhunkierros
Petteri Lajunen
26.07.2004, 13.22
Kolme kertaa oon käyny ja tänä kesänä jäi kiertämättä kun oli alkukesästä vielä lunta turhan paljon. Pitää mennä syksymmällä kokeilemaan uudestaan. Niin Konttaiselle oon pyöräni (Giant AC) raahannu ja Valtavaaralle kanssa.
Mihinkäs tuolla (Rukan seutu / Karhunkierros) kannattaisi suunnistaa jos tarkoituksena ajaa vain puolikkaan päivän (3-5 tuntia) mittainen reissu. Eli mistä kohtaa Karhunkierrosta löytyy ne parhaat polut?
edit: Tuskan jutusta päätellen Kiutaköngäs - Juuma väli sopisi parhaiten tarkoituksiini viimeistä viittä kilometriä lukuunottamatta! Olenko oikeassa vai oikeassa?
Tällä menolla Lappiin ei ehdi ollenkaan, kun joka paikka pitäisi menomatkalla koluta läpi :eek:
Jani Mahonen
26.07.2004, 13.49
Lue matkakertomus, siellä on aika tarkkaan kerrottu maaston muutokset (sen ajettavuuden suhteen).
Lyhyesti: ota suunta Kiutakönkäälle. Sieltä aloituspisteeseen päin on muutamia kilometrejä helppoa maastoa joka alkaa vaikeutua asteittain. Kun taas Kiutakönkäältä Juumaan on n. 10-15 kilometriä ajettavaa, jonka jälkeen muuttuu taas ajokelvottomaksi. Maisemat Kiutakonkäältä Juumaan ovat reitin parhaat. Molemmat lenkit kannattaa ajaa niin että käännyt takaisin K-könkäälle päin kun siltä tuntuu.
edit: olet oikeassa ;) .
No olipa hienoja kuvia, ihan kuin Zero Ninen videolta. Rupesi ihan polttelemaan että vois käydä ajelemassa oulankajoki vartta. Ensi viikolla kun kerran olisi aikaa. Ilmeisesti kannattaa täysjoustolla lähteä kokeilemaan. Kun vielä saisi houkuteltua jonkun kaveriksi karhunsyötiksi.
Tunnustan,
Konttaiselle tuli raahattua fillari. Onneksi oli alkumatkaa :)
Jani Mahonen
12.05.2005, 14.28
:D
http://teamtuska.sohva.org/images/gallery/2004_12/slides/05.jpg
Eipä se taida tarvita enempää kommenttia...
Petteri Ellilä
12.05.2005, 17.29
Jep ajettu on kierros päästä päähän (Hautajärvi - Ruka) Konttainen ml. joskus vuonna 95. Olihan se silloisella kalustolla aika "ikstriimiä", toisaalta oma fysiikka oli silloin vielä aivan toista. Nyt voisi jäädä retki tekemättä. Taluttamaan joutui välillä hyvinkin pitkään mutta vastaavasti ne kangaspohjaiset maastot...
Turboankka
08.07.2005, 14.41
Tuskan sivut toimii tuskasen huonosti, onko väliaikasta vai pysyvää? Kauas tota lenkkiä ajaa ja kuinka paljon siitä prosenteissa on ajettavaa? 60%? 70%?
Tuskan sivut toimii tuskasen huonosti, onko väliaikasta vai pysyvää?
IE:llä sivut näytti toimivan (ainaskin galleria ja tuskanhetket), mutta Mozillalla selaillessa sivut on surkeet. Ei meinaan linkit toimi...
Turboankka
08.07.2005, 23.23
Emmä uskalla IE:tä käyttää, kun en o hyväksyny siihen päivityksiä pitkään aikaan :eek: Pitänee jostain yleiseltä koneelta käydä mulkasee.
...käyttää nyt sitä Operaa...
Vaikka en olekkaan tiimin vepmästeri, niin itselläni on auttanut kun on poistanut evästeet ja kokeillut uusiksi...
Karhunkierros .pdf (http://teamtuska.sohva.org/wwwstuff/karhunkierros2004.pdf)
Kauas tota lenkkiä ajaa ja kuinka paljon siitä prosenteissa on ajettavaa? 60%? 70%?
Moro, vuosi takaperinhän tuo reissu tuli heitettyä ja nyt kun tuon kertomuksen uudelleen luin, niin kyllähän se taisi olla rankempi reissu kuin mitä enää muistin.
Muistikuvien ja tuon raportin pohjalta menisin kanssa arvioimaan, että 60-70 prosentin väliin ajettavat osuudet menee. Paras pätkä oli mielestäni Kiutakönkäältä Jussinkämpälle(?) aluksi todella nopeaa kangaspolkua, joka muuttaa hiljalleen enskapoluksi, mutta hyvin ajettavaksi kuitenkin. Toiseksi paras pätkä oli Kiutakönkäältä taas pohjoseen päin ja toisaalta pahimmat olivat Kiutaköngäs-Juuma välin Juuman puolikas sekä Ruka-Juuma välin Rukan pää.
Henri
P.s.
Tuskan sivut toimii tuskasen huonosti, onko väliaikasta vai pysyvää? Tuskan webmaster on lomalla, joten pistetään vikailmoa menemään ;)
Jani Mahonen
15.07.2005, 19.45
off-topic:
Taitaa tuo etusivun imagemäppäys olla noiden meidän sivujen koetinkivi (kun Explorer ja Opera tulkkaavat area shapet omalla tavallaan ja Mozzilla - sukuiset omalla tavallaan).
Ongelma ei ole pysyvä heti kun kovakoodaan sinne eri käsittelyt riippuen selaintyypistä.. on väin niin äässistä tollainen että olen yrittänyt sitä välttää.
Petteri Lajunen
22.05.2006, 14.08
Käytiin ajamassa viikonloppuna. Tässä fiilistelyä kuvamuodossa : http://www.flickr.com/photos/petteri/sets/72057594141720739/
Grandi66
22.05.2006, 17.30
Olisi tarkoitus mennä tänä kesänä mutta on kuulemma tullu rajoituksia ainakin sinne kansallispuisto alueelle. Muistuttaisin porukoita siitä että aina kannattaa kysyä lupa kansallispuistoon. Jos liikaa hallinnoi polkuja ni menot loppuu lyhkäsee (ku tuntee niitä metsänvartioita sieltäpäi ku emäntä on sieltä kotoisin) Jos ei onnistu ni sitten pitää tyytyä Sallan ja ukk reittiin Naruskalla ja Tuntsalla. Voin sanoa et on maasto ja on kalusto kovilla. Aina ku käydään anoppilassa ni pitäähä sitä käydä metässä. Saldo 1 runko, 1 keula, pari vannetta ja erinäinen määrä muita kolhuja 7 vuoden sisällä.
Tuttuja maisemia muutaman vuoden takaa. Kesäkuun alusta olisi tarkoistus taas mennä tuonne, patikoimaan kylläkin.
Eipä noissa kuvissa (http://www.flickr.com/photos/petteri...7594141720739/ (http://www.flickr.com/photos/petteri/sets/72057594141720739/)) enään lunta näkynyt. Onko tuolla korkeudella kevät normaalia pidemmällä vai onko normaalistikin noin lumetonta tähän aikaan vuodesta?
Tuntsan Palo
23.05.2006, 12.27
Olisi tarkoitus mennä tänä kesänä mutta on kuulemma tullu rajoituksia ainakin sinne kansallispuisto alueelle.
Minullakin on tarkoitus ajaa ainkin osa tulevana kesänä. Soittelin kansallispuiston neuvontaan, mutta sieltä ei saanut juuta eikä jaata, ilmeisesti eivät itsekään tiedä. Onko sinulla parempaa tietoa?
Tuntsa on tosiaan kelpo vaihtoehto, UUK-reitti hieman sovellettuna välillä Takkaselkä Murhahaara tarjoaa hyviä polkuja ja maisemia, eikä vaeltajia tule turhan usein vastaan. Tuolla on muutenkin hieman enemmän erämaan tuntua, lähimpään kauppaan vajaat 100 kilometriä, känny ei toimi eikä polkuja ole kävelty juurakkohelvetiksi.
Missäpäin Naruskaa olet ajanut?
Tuntsan Palo
23.05.2006, 12.30
Onko tuolla korkeudella kevät normaalia pidemmällä vai onko normaalistikin noin lumetonta tähän aikaan vuodesta?
:D :D :D
Kuusamo on käytännössä keski-Suomea, Huippuvuoret on asia erikseen.
Petteri Lajunen
23.05.2006, 12.50
Oli siellä jonkin verran lunta polulla vaan pystyi kiertämään melko pienellä vaivalla. Enemmän haittaa oli polulle kaatuneista puista, joita oli todella paljon.
Jani Mahonen
23.05.2006, 12.50
Käytiin ajamassa viikonloppuna. Tässä fiilistelyä kuvamuodossa : http://www.flickr.com/photos/petteri/sets/72057594141720739/
Jos ny et hokannut vielä, niin olipa hienoja kuveja :) (ja tuttuja paikkoja.. *huokaus*)
Minullakin on tarkoitus ajaa ainkin osa tulevana kesänä. Soittelin kansallispuiston neuvontaan, mutta sieltä ei saanut juuta eikä jaata, ilmeisesti eivät itsekään tiedä. Onko sinulla parempaa tietoa?Bongattu metsähallituksen sivuilta: http://www.metsa.fi/page.asp?Section=327
"Retkeily
Metsähallitus tarjoaa monipuoliset puitteet retkeilyyn ympäri Suomen. Halusitpa vaeltaa, polkupyöräillä, meloa tai hiihtää, löydät varmasti sopivan kohteen kansallispuistoista, retkeilyalueilta tai talousmetsistä. "
Tän tekstin mukaan Kansallispuistoissa saa polkupyöräillä. Voihan tietysti olla, että pyöräilyyn on erikseen merkattuja reittejä, joita saa käyttää.
Edit: Myös http://www.luontoon.fi/default.asp?Section=80 antaa ohjeita kansallispuistoissa pyöräilystä. Esim. Hämeenkankaasta kerrotaan näin:
"Pyöräillä
Hämeenkankaan hyväpohjaiset maastot ja korkeuserot sopivat hyvin maastopyöräilyyn. Erilaisia teitä ja polkuja risteilee maastossa runsaasti. Aluetta halkoo myös kaksi valtakunnallista pyöräilyreittiä (http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=3711) ."
Ollaan lähdössä karhunkierrosta katsastamaan ja tottakai myös muuta näkemisen ja ajamisen arvoista maastoa, mutta pitäisi tietää, minne kannattaa majoittautua.
Ideana on, että ajetaan pitkiä päiviä, mutta aina illaksi takaisin, eli selässä päiväreppu ja muut kamat jossain, mutta missä?
Hyvinä ominaisuuksina pitäisin sijaintia ja mahdollisuutta ottaa pyörä sisätiloihin.
Kaikki ehdotukset otetaan kiitollisena vastaan ja kun lähtö on jo keskiviikkona, niin nopeuskin on arvossa!
Mökkejä varmaan tuolta seudulta löytyy paljonkin. Olin kuitenkin vaeltamassa karhunkierroksella kesäkuussa ja vaeltajat tuntuivat käyttävän mökkejä sekä Juuman leirintäalueilta, että Oulangan leirintäalueelta. Juuman seutu karhunkierroksen osalta voi olla hieman hankalaa liikkua pyörän kanssa. Oulangan suunnalla tilanne on hieman parempi, sillä siellä maasto oli mielestäni tasaisempaa, mutta maisemiakin silti riitti. Ja voithan ottaa mökin muutamaksi päiväksi molemmista, niin näet aluetta laajemmin.
Iivaara Rukalta etelään ja itään on myös katsastamisen arvoinen reitti, siellä on oikein merkattu maastopyöräreitti! Jos kulkee sen "väärään" suuntaan kuten teimme tällä viikolla, saa aluksi hyvän teknisen nousun, joka riittävän kovakuntoiselle on jopa läpipoljettavissa, Iivaralta "autiotuvalle" seuraa hyvä kapea rymistelypolku alas. Autiotuvalta lähteekin sitten pitkospuiden jälkeen melko jyrkkä nousu ja melko tasaista hyvää polkua ja lopuksi vielä 14km siirtymä hiekkatietä takaisin parkkialueelle. Meitä kovemmat ajais samaa maastoreittiä takaisinkin :D
Ohessa maistiaisia Iivaarasta, raporttia reissusta ehkä syksymmällä: http://kotisivu.dnainternet.net/jkoisti/fillari/ruka2006/rukaxc2006.html
Muutoin Rukan laskettelukeskuksen ympäristöstä löytyy hyviä ajettavia paikkoja, Valtavaaralla kannattaa ehdottomasti käydä, vaikka osa reiteistä onkin tasoiteltu soralla, eli juurikko rymistelyjä on muutettu "inva XC" ajoiksi ;) Ymmärrettävää kyllä nuissa turistirysä päiväretkivaellusreiteissä, ei maasto kulu ja ihmiset pysyvät paremmin poluilla eikä mummojen nilkat muljahtele. Onneksi ihan koko kukkulaa ei olleet sorittaneet. Valtavaaralle kannattaa nousta "takapuolelta" eli laskea laskettelukeskuksen suuntaan alas. Vaikkakin siellä olevia kallioita olivat hakanneet tänä kesänä portaikoille ja osalle poluista laitteneet puuportaat.
Grandi66
06.08.2006, 18.25
Minullakin on tarkoitus ajaa ainkin osa tulevana kesänä. Soittelin kansallispuiston neuvontaan, mutta sieltä ei saanut juuta eikä jaata, ilmeisesti eivät itsekään tiedä. Onko sinulla parempaa tietoa?
Tuntsa on tosiaan kelpo vaihtoehto, UUK-reitti hieman sovellettuna välillä Takkaselkä Murhahaara tarjoaa hyviä polkuja ja maisemia, eikä vaeltajia tule turhan usein vastaan. Tuolla on muutenkin hieman enemmän erämaan tuntua, lähimpään kauppaan vajaat 100 kilometriä, känny ei toimi eikä polkuja ole kävelty juurakkohelvetiksi.
Missäpäin Naruskaa olet ajanut?
Kävin just Naruskalla ja kysyin sitä karhukierrosta fillarilla ni oli vastaus ööö tota juu kai ehkä entiiä.
Naruskalla olen ajanut Karhuvuoren päälle ja alas ja Ukk reittiä jonkin verran, Tunsalla joutuu liikaa ajaa pitkospuita pitkin ja se ettei känny kuulu. Sallassa on vaellusreitit hyvä kuntoisia ja jotkut todella levitä baanoja. Yks hyvä lähtee Sallan tunturimajojen luota. Hyvä kuntoisuus johtuu varmaan siitä ku siellä käy ihmisiä vaeltamassa muuten paljon.
Taas yks kiva reissu takana.
kerrotko tarkemmin tuosta sallan kohteesta ja onko siitä karttaa. Itse olen miettinyt tuota karhunkierrosta jo pitemmän aikaa, mut toisaalta kun ei ehkä haluttas kantaa ja taluttaa niin paljon kun se vaatii. Tuommosta parin yön reissua meinasin. syyskuun puolella ja jossain vähän pohjoisemmassa kuin kajaani, ihan lapiin ei oikeen aika riitä. Hyviä ideoita??
kerrotko tarkemmin tuosta sallan kohteesta ja onko siitä karttaa. Itse olen miettinyt tuota karhunkierrosta jo pitemmän aikaa, mut toisaalta kun ei ehkä haluttas kantaa ja taluttaa niin paljon kun se vaatii. Tuommosta parin yön reissua meinasin. syyskuun puolella ja jossain vähän pohjoisemmassa kuin kajaani, ihan lapiin ei oikeen aika riitä. Hyviä ideoita??
Ei taida karhunkierroksella paljoa taluttaa tarvitse. Jos jättää suosiolla rukan pään 5 vaaraa / tunturia väliin ja kiertää ne tietä pitkin. Kitkajoen varressa jonkun verran mutta ei sekään ole kuin 5 km pitkä joten kyllä 95 kilometrin lenkiksi vähän talutettavaa.
Grandi66
15.08.2006, 07.46
kerrotko tarkemmin tuosta sallan kohteesta ja onko siitä karttaa. Itse olen miettinyt tuota karhunkierrosta jo pitemmän aikaa, mut toisaalta kun ei ehkä haluttas kantaa ja taluttaa niin paljon kun se vaatii. Tuommosta parin yön reissua meinasin. syyskuun puolella ja jossain vähän pohjoisemmassa kuin kajaani, ihan lapiin ei oikeen aika riitä. Hyviä ideoita??
Käy Katsomassa karttoja tästä osoitteesta www.salla.fi (http://www.salla.fi) sitten kartat ja sieltä patikkakartat ja viola sulla on sallan alueen patikkareitit edessä ja siitä valitsemaan ja ajelemaan. Jos haluaa Naruskan Karhutunturille ni pitää varata aikaa ja kunnon kartta tai kartallinen GPS mukaan.
Ei taida karhunkierroksella paljoa taluttaa tarvitse. Jos jättää suosiolla rukan pään 5 vaaraa / tunturia väliin ja kiertää ne tietä pitkin. Kitkajoen varressa jonkun verran mutta ei sekään ole kuin 5 km pitkä joten kyllä 95 kilometrin lenkiksi vähän talutettavaa.
Mistä kohtin tarkalleen kannattaa poiketa karhunkierrokselta tielle? Porontimajoen ja Rukan välistä ilmeiseti, mutta tarkemmin. En ole vielä alueen tarkempaa karttaa saanut haltuuni.
Tuntsan Palo
16.08.2006, 13.52
Mistä kohtin tarkalleen kannattaa poiketa karhunkierrokselta tielle? Porontimajoen ja Rukan välistä ilmeiseti, mutta tarkemmin. En ole vielä alueen tarkempaa karttaa saanut haltuuni.
Tuolta ei taida päästä tielle. Itse ajoin pari kertaa Oulangan Kanjonilta Jussinkämpälle ja takaisin, puolivälissä on sopivasti Oulangan leirintäalue ja sen kahvila. Kannattaa hankkia se kartta.
Sallasta olisin eri mieltä Grandin kanssa. Tuntsalta löytyy muutama kymmenen kilometriä UKK reittiä. Esim Takkaselästä Murhahaaran kautta Härkätunturiin saa noin 80 kilometrin reissun. Kun keskinopeus on 10 km/h voi tuosta helposti laskea paljonko haluaa ajaa. Polut ovat yleensä alle puoli metriä leveitä ja suureksi osaksi tuoreessa kangasmetsässä, joten ihan kapeilla kisarenkailla on turha lähteä. Huonokuntoisia pitkospuita on noin puoli kilometriä.
Täällä ei tosiaan ole kahviloita, eikä känny toimi kuin paikoittain ( Soneran verkko ). Salla-Alakurtti ulkoilukartta on välttämätön. Itse ajelin nuo yksin, kun ovat tuttuja seutuja ( eikä mulle ikinä käy haavereita:D ). Muuten kyllä ajokaveri on vahva suositus. Tsekkaa myös sääennuste, tuonne on reilut sata kilometeriä Sallan kirkonkylästä, turha reissu voi heikkohermoisempaa ketuttaa.
Grandi66
16.08.2006, 21.54
Ihan vaan Tuntsan Palolle. Jos on seutu tuttua ni varmaan tiedät Tuntsan Pubin. On vain tullu käytyä anoppilassa Naruskan kylässä varmaan 11 vuotta. Ku lapset on mukana (3 KPL) ni on jonkin verran rajoittaa menemisiä, ja lapset on aina jaksanut kävellä Karhutunturin päälle. Tuttua seutua on.
Mistä kohtin tarkalleen kannattaa poiketa karhunkierrokselta tielle? Porontimajoen ja Rukan välistä ilmeiseti, mutta tarkemmin. En ole vielä alueen tarkempaa karttaa saanut haltuuni.
Toivottavasti ei matka ole jo ohi. :o
Rukan lähellä olevat talutusosuudet (Valtavaara & Konttainen) on helppo skipata. Karhunkierroksen reitti ylittää Konttaisen juurella asfalttitien levähdysalueen kohdalta (reittiä muutettu muutama vuosi sitten). Noin 800m eteenpäin tuota tietä lähtee vasemmalle hiekkatie (päässä puomi, joka oli ainakin heinäkuun lopulla auki). Hiekkatie ylittää myöhemmin (muutama kilometri, ~4?) karhunkierroksen reitin ja kiertää koko Konttaisen talutusosuuden. Hiekkatie haarautuu kerran matkalla, mutta molemmat haarat ylittävät Karhunkierroksen reitin. Käytännössä haarat menevät Kumpuvaaran eri puolille. Itse suosittelen vasemapaa haaraa koska Kumpuvaaran päältä laskee alas noin kilometrin loiva polku. Tästä eteenpäin Karhunkierroksen polku on erittäin ajettavaa aina Juumaan asti ja pitkospuita on matkalla runsaasti.
Kannattaa harkita ajavansa Rukalta asfalttia pitkin Konttaiselle, jolloin välttyy myös Valtavaaran talutuksilta. Ohje siis ajettaessa Rukalta Hautajärven suuntaan.
No nyt tuli Karhunkierroskin ajettua läpi, tai ainakin lähes kokonaan. Mitenkään erikoisemmin erittelemättä paikkoja niin voin kertoa, että on sitä joskus tullu ajettua hieman helpommissakin maastoissa.
No jos karhunkierros oli vielä 60-70% ajettavaa, niin onko kukaan ajanu Riisitunturinreittiä läpi. Eli Riisitunturilta Posion Kirintövaaralle ?
Tuli sekin testattua, about 6 h ja alle 25km kerty matkaa, eli suhteellisen teknistä maastoa oli ;)
Olisi tarkoitus mennä tänä kesänä mutta on kuulemma tullu rajoituksia ainakin sinne kansallispuisto alueelle.
Käväisin viikonloppuna Kiutakönkään kupeessa ajelemassa maasturilla muutaman tunnin. Ennen retkeä kävin Oulangan luontokeskuksessa, jossa neuvonnasta tuumasivat, että on tullut uudet rajoitukset, jonka mukaan kansallispuiston alueella ei saa ajaa kuin Taivalköngäs - Ansakämppä väliä.
Sen sijaan mainostivat Liikasenvaaran pyöräilyreittiä. Kuuleman mukaan hemaisevat maisemat:
Pyöräilyreitit
Kansallispuiston pyöräilyreitti kulkee Liikasenvaarantietä Oulangan luontokeskukselle ja sieltä edelleen 7 km, jonka jälkeen Jäkälämutkan risteyksestä oikealle. Jäkälämutkan tietä 15 km, tie päättyy Jäkälämutkaan. Kaikki Kuusamon maastopyöräilyreitit on merkitty Kuusamon opaskarttaan (www.kuusamo.fi).
Toni Ketelä
06.07.2007, 00.09
Ollaan ens viikolla lähössä rukalle vähä ajeleen... Ja tarkoitus olis ajaa koko karhunkierros yhtenä päivänä.
Onkos kokemuksia kyseisestä "polusta"?
Onko reitillä paljon käveltäviä osuuksia/ pätkiä jotka on mahdoton ajaa?
Onko reitti merkitty selvästä vai pitääkö olla koko ajan kartta kädessä?
Mukaan pitää tietty ottaa perus työkaluu ja vara renkaita.
Ja repullinen energia geeliä...
Onko jotain "erikoista" mitä pitäisi ottaa reissuun mukaan?
Haulla löytyi seuraavaa, josta voisi aloittaa:
http://www.fillarifoorumi.fi/forum/showthread.php?t=18177&highlight=karhunkierros
Kuten ylläolevasta käy selville, vain osalla reitistä saa fillaroida. Kannattaa selvittää, mikä on tämän hetkinen tilanne ennen reissua.
Kiovan Dynamo
06.07.2007, 08.44
Onko jotain "erikoista" mitä pitäisi ottaa reissuun mukaan?
- Pehmustetta olkapäälle, että on mukavampi kantaa fillaria. ;)
- Hyttysmyrkkyä.
Kävin rämpimässä jalan tuon kyseisen reitin läpi kesäkuun alussa. Pyöräilijänä tietysti mietin matkalla reitin ajettavuutta. Tässä muutamia vinkkejä:
-Pohjoisessa reitti on melko juurakkoista. Toivottavasti teille ei tule märkä keli. Pitkospuita on myös aika paljon.... semmoisia mihin rengas mahtuu väliin oikein kivasti.
-Oulangan Luontokeskuksesta +/- 15km on kaikkein kauneinta ja ajettavinta osuutta.
-Etelässä Konttainen ja Valtavaara menevät kantohommiksi. Konntaisella joudutte kantamaan molemmat rinteet, sillä polkujen tilalle on rakennettu portaat.
Meilä meni reissuun nonstoppina 23h. Siitä voitte päätellä tarvittavan ajan.
Fillari lehdessä oli muistaakseni viime vuonna artikkeli kavereista jotka olivat ajaneet kyseisen reitin kokonaisuudessaan. Että jos vanhoja kopioita löytyy...
Jani Mahonen
06.07.2007, 12.25
Ollaan ens viikolla lähössä rukalle vähä ajeleen... Ja tarkoitus olis ajaa koko karhunkierros yhtenä päivänä.
Onkos kokemuksia kyseisestä "polusta"?
Onko reitillä paljon käveltäviä osuuksia/ pätkiä jotka on mahdoton ajaa?
Onko reitti merkitty selvästä vai pitääkö olla koko ajan kartta kädessä?
Mukaan pitää tietty ottaa perus työkaluu ja vara renkaita.
Ja repullinen energia geeliä...
Onko jotain "erikoista" mitä pitäisi ottaa reissuun mukaan?
- Rukalta ensimmäiset 10 km pohjoiseen ovat hyvin hankalia ajaa, joten kannattaa suosiolla hypätä ne yli jos yhdessä päivässä meinaa jaa läpi. Alkumatkan voi ajaa vaikka maantiesiirtymänä.
- Kitkajoen varsi on varsin teknistä (elikkä Rukalta tullessa Juumasta eteenpäin muistaakseni), pyörän kantamista vähintäänkin riittävästi.
- Reitti on erittäin selkeästi merkitty, ei voi eksyä. Jonkinlainen kartta on suositeltava ottaa mukaa jotta "tietää missä mennään".
- Kannattaa ottaa kunnon järeät renkaat jotka purevat korkeaan juurakkoon.
Ei muuta kun "onnee vaan" matkalle. Tuo on sellainen reitti että se kannattaa ainakin kerran elämässä ajaa läpi.
Toni Ketelä
06.07.2007, 13.16
- Rukalta ensimmäiset 10 km pohjoiseen ovat hyvin hankalia ajaa, joten kannattaa suosiolla hypätä ne yli jos yhdessä päivässä meinaa jaa läpi. Alkumatkan voi ajaa vaikka maantiesiirtymänä.
- Kitkajoen varsi on varsin teknistä (elikkä Rukalta tullessa Juumasta eteenpäin muistaakseni), pyörän kantamista vähintäänkin riittävästi.
- Reitti on erittäin selkeästi merkitty, ei voi eksyä. Jonkinlainen kartta on suositeltava ottaa mukaa jotta "tietää missä mennään".
- Kannattaa ottaa kunnon järeät renkaat jotka purevat korkeaan juurakkoon.
Ei muuta kun "onnee vaan" matkalle. Tuo on sellainen reitti että se kannattaa ainakin kerran elämässä ajaa läpi.
Tarkoitus olis lähteä ajamaan Hautajärveltä-Rukalle.
Eli kun ajetaan rukaa kohti niin Juuman jälkeen kannattaa siirtyä asfaltti tielle, jos ei halua kantaa viimeistä 20km?
Noista luvista olisin kyselly vielä... Te ketkä sielä nyt olette olleet polkemassa niin onko siitä tullut "sanomista" kun ootte pyörillä ollu matkassa?
Just äskeen soitin oulangan luontokeskukseen ja kysyin, että saako sielä ajaa pyörällä, niin ne sieltä vastasivat, että karhunkieroksella ajaminen on KOKONAAN kielettyä!
SYY maasto kuluu enemmän pyörällä ajettaessa, portaat ja pitkos puut on tarkoitettu kävelyä varten ja reitti on liian vaikea ajaa pyörällä ettei siinä kuulemma ole mitään järkee?!?!:D
Sanoivat vaan että täälä on merkatut pyöräily reitit jotka kulkee sorateillä ja raktori uria pitkin...... ketä kiinostaa!!!!
Joten uskaltaako sinne nyt mennä polkeen vai joutuuko siitä linnaan?
Toni Ketelä
06.07.2007, 13.24
Mikä on kuen saa avattua tuota karhunkierroksen matkakertomusta??
Selaimena mozilla...
Jani Mahonen
06.07.2007, 13.49
Oootas hetki ku ruuvaan. Ilmoittelen täällä kun toimii.
Jani Mahonen
06.07.2007, 13.52
Tuskan matkakertomus:
http://teamtuska.sohva.org/wwwstuff/karhunkierros2004.pdf
Jani Mahonen
06.07.2007, 13.59
Eli kun ajetaan rukaa kohti niin Juuman jälkeen kannattaa siirtyä asfaltti tielle, jos ei halua kantaa viimeistä 20km?
Noista luvista olisin kyselly vielä... Te ketkä sielä nyt olette olleet polkemassa niin onko siitä tullut "sanomista" kun ootte pyörillä ollu matkassa?
En muista enää tarkasti, mutta matkakertomuksessa (joka nyt siis toimii) lukee, että vielä Juumasta 12 kilometriä etelään, eli Rukalle päin, olisi vähän nopeampaa (meidän keskari oli ollut sillä pätkällä 6 km/h mutta se oli pitkän päivän loppuosa ja ajettiin kaatosateessa). Ekat 12 kilometriä Rukalta meni 3 km/h eli sinne ei kannata... :D
Aika hienoo että taas on kaiken maailman "asioista tietävät" ihmiset kieltäneet pyöräilyä... mun mielipide on, että jos väistää joka ikistä siellä kävelevää ihmistä, niin kohtelu on varsin mukavaa, lähinnä tulee hauskaa kommenttia että miten ihmeessä te pystytte ajamaan tämmösessä paikassa!
Onkos kukaan ajanut Pallas-Hetta reittiä?
No ainakin viime syksynä kun tuli ko.reitti läpi kahlattua, oli vastaanotto muilta vaeltajilta ihan positiivinen. Lähinnä ihmettelivät sitä, että pystyykö täällä muka pyörälläkin ajamaan.
Samoin esim Oulangan luontokeskuksessakaan ei kukaan alkanu soittaa poskee vaikka siellä oli aika paljon porukkaa silloin. Mitään merkkejä en ainakaan itse nähnyt silloin joissa olis mainittu pyöräilyn olevan kielletty.
No tietty jos siellä alkaa räppää kovaa ja vittuilee kävelijöille niin kait sielläkin vaikeuksia saa itelleen hankittua.
Mukaan suosittelen myös kameraa, on aikas makeita paikkoja siellä sun täällä.
Ja mitä niihin merkattuihin "pyöräreitteihin" tulee niin tosiaan just niitä ajaessa skippaa parhaimmat polut.
Noista luvista olisin kyselly vielä... Te ketkä sielä nyt olette olleet polkemassa niin onko siitä tullut "sanomista" kun ootte pyörillä ollu matkassa?
Viime kesänä ajelin Rukan päässä (Ruka-Juuma akselilla) muutaman päiväreissun, eikä silloin ainakaan muutamat vastaantulijat avautuneet. Eivät edes kovin pahalla katsoneet ;).
Eli kun ajetaan rukaa kohti niin Juuman jälkeen kannattaa siirtyä asfaltti tielle, jos ei halua kantaa viimeistä 20km?
Muutama vuosi fillarireissua ennen kävelin tuon reitin läpi ja muistaakseni ajokelvottomat pätkät ovat juuri ennen Juumaa (Hautajärveltä päin tultaessa) ja sitten toki Konttainen-Valtavaara väli on ehdottoman ajokelvotonta (helppo kuitenkin skipata, vaikka Rukalle haluaisikin, kts. viestini hieman edempänä). Juuma-Konttainen välillä on hienoja leveitä pitkospuita ja mukavaa juurakkoa (makuasia, johon kalusto vaikuttanee reilusti). Rukan suunnasta tullessa Kumpuvaaralta laskee alas mahtava single-track. Hautajärveltä lähdettäessä alkupää luontokeskukselle ja ohi on pääasiassa helposti ajettavaa. Jokivarren maisematkin on kunnossa.
Joten uskaltaako sinne nyt mennä polkeen vai joutuuko siitä linnaan?
Itse lähtisin kyllä vielä uudestaankin, sanktion uhallakin :D.
Jani Mahonen
06.07.2007, 15.23
No tietty jos siellä alkaa räppää kovaa ja vittuilee kävelijöille niin kait sielläkin vaikeuksia saa itelleen hankittua.
Aivan, toivottavasti kaikki kävijät (ja muuallakin) tajuavat tämän, että yksikin huonosti käyttäytyvä kuski voi viedä pohjan kaikilta muilta.
Jani Mahonen
06.07.2007, 15.26
Juuma-Konttainen välillä on hienoja leveitä pitkospuita ja mukavaa juurakkoa (makuasia, johon kalusto vaikuttanee reilusti).
:D :D
Tosta liukasteltiin silloin sateella (olikohan mulla alla vielä Explorerit, nuo verrattomat sadekelin renkaat):
http://teamtuska.sohva.org/images/gallery/2004_12/slides/28.jpg
:D
*tahtoo takaisin*
Paras pätkä oli mielestäni Kiutakönkäältä Jussinkämpälle(?) aluksi todella nopeaa kangaspolkua, joka muuttaa hiljalleen enskapoluksi, mutta hyvin ajettavaksi kuitenkin.Komppaan tätä eli tuli viimeinkin pohjoiseen mennessä poikettua polkaisemassa tuo kyseinen pätkä. Kiutakönkäältä noin yhdeksän kilsaa on mahtavaa baanaa jossa välillä reilu kilsan pätkä juurakkopolkua, loppuosa noin seitsemän kilsaa Jussinkämpälle ajettavaa juurakkopolkua.
Kummaa jengiä nuo jalkapatikkavaeltajat, koko tuvallinen oli jo nukkumassa, kun pölähdin illalla kymmenen aikaan Ansakämpän ovesta suurella kolinalla sisään. Sama juttu Jussinkämpällä tuntia myöhemmin... :p
Toni Ketelä
06.07.2007, 19.08
Jees...
Matkakertomus toimi ja oli hyvää tietoo reitistä.. ilmeisesti sielä on aika vaativaa polkua:D
Voi olla että pitää vähän pätkiä tuota reitin ajamista parille päivälle, kun katoin tosta matkakertomuksesta, niin siinä menee kyllä yks päivä ja yö jos ton ajaa samana päivänä...
Kävellen matkassa olevat on tuolla polulla "etuajo-oikeutettuja" joten kun vain ahkerasti antaa kävelijöille tilaa, niin kaikilla on mukavaa...
Sallantie-ristikallio-karhunkierroksen risteys. Kuinka pitkä on tuo kyseinen polku kun lähdetään sallantieltä ja polkaistaan karhunkierrokselle tai onko ne molemmat karhunkierrosta, mutta sille polulle joka tulee hautajärveltä?
Toni Ketelä
15.07.2007, 20.52
nyt on karhunkierros nähty... Ja olihan siinä nähtävää kaikin puolin!! Fiilikset reisusta on kyl 50/50 sitä talutettavaa oli niin paljon (liikaa) että hyvät pätkät ehti niiden aikana unohtaa, onneks sentää hyttyset piti talutus osuuksilla seuraa!!!
Jani Mahonen
16.07.2007, 10.04
Pätkitkö ajamista kahdelle päivälle? Paljonko tuli ajotunteja, laskitko? :)
Toni Ketelä
16.07.2007, 15.57
Juu...
Keskiviikkona poljin Hautajärvi-taivalköngäs-ristikallio-sallantie. Matkaa kiertyi 27km ja aikaa kului 5tuntia.
Ensimmäiset 6km oli aiva mahtavaan kangaspolkua ja lyhkäsiä pitkospuita, sen jälkeen maasto muuttuin juurakkoiseksia ja ajaminen oli hankalaa. Väliin mahtui tietty hyvääkin polkua mutta taivalkögkäälle asti polku oli haastavaa ja paljon kannettavia ylämäkiä! Taivalköngäs ristikallio oli taas loistopaanaa(4km). ristikalliolta maantien laitaan taas 110% enduroa!
Perjantaina poljin Oulangan luontokeskuksesta Juumaan matkaa kiertyi 33km ja 5.30t. oulangasta ensimmäiset 12km aiva MAHTAVAA metristä-kahteen leveää kangas polkua joka kiemurteli oulankajoen vieressä. tämän jälkeen alkoi sitte 10km enduro pätkä ja sen jälkeen vielä täys SHOKKI kun pääsin joen rantaan! 3km pyörän raahaamista! jee... ja siitä sitten Juumaan lähinnä jyrkkiä ylämäkiä ja portaita...
Juosten kävin läpi sitten valtavaara- konttainen osaston... Olihan ne sellasia... Mut konttaisen jälkeen olis kyllä ollu mahtavaa savipohjaista kovaa spooria!
Ja rukatunturin huipulla on tosihyvää polkua joka kulkee 3huipun välillä.
Paras polku mitä löytyi oli ehdottomasti valtavaaran päiväreitti! 2km talutusta ylös ja 4km loivaa kovapohjaista polku ales. Polku kulkee latupohjaa pitkin mutta polku kiemurtelee koko ajan joka tekee ajamisesta kivaa!
Lauantaina tuli tuo mentyä läpi, näin syksyllä valoisa aika ei oikein meinnannut riittää. Lähtö n. klo 6.10 Hautajärveltä, perillä n. 21.30. Rukan päältä alas tullessa oli kyllä jo melkoisen pimeää, vaikka taivaanranta vielä vähän punersi :)
Sattumalta löytyi hieno fiilistely-video..
http://www.youtube.com/watch?v=4mzVvLMgPyk
Rukalla jälleen kerran jotakuinkin samalla porukalla pyöräiltiin, tänä vuonna käsittämättömän kylmissä ja kosteissa heinäkuun olosuhteissa, +6 - +10 ja kosteaa, sumua, sekä sadetta, no oli kyllä vähän pilvipoutaakin. Oulangan retkeilykeskukselta pohjoiseen ja etelään on kyllä parhaat reitit rukalla, mutta myös merkattu reitti aivan rukan laskettelukeskuksen nurkilta, "Kouevaaran reitti" (http://picasaweb.google.fi/jokoisti/RukaXC2008/photo#5221503512509064466) on erittäin hyvää ajettavaa, tosin ei kunnon nousuja/laskuja ja paljon hiekkatie siirtymää, koko reitti maantie siirtymineen 70km, mutta hienoja soita ja pitkospuita riittää.
Kuvasatoa reissusta voi tarkastella:
http://picasaweb.google.fi/jokoisti/RukaXC2008
perttime
16.07.2009, 18.03
-Etelässä Konttainen ja Valtavaara menevät kantohommiksi. Konntaisella joudutte kantamaan molemmat rinteet, sillä polkujen tilalle on rakennettu portaat.
Paras polku mitä löytyi oli ehdottomasti valtavaaran päiväreitti! 2km talutusta ylös ja 4km loivaa kovapohjaista polku ales. Polku kulkee latupohjaa pitkin mutta polku kiemurtelee koko ajan joka tekee ajamisesta kivaa!Onko siellä Valtavaaran laella jotain osuutta mitä voi ajaa? Esim. huipulta Konttaisen suuntaan?
(Rukalle lähdössä ja tarkoituksena tehdä lyhyitä ajeluita lähialueella, jos ei ole paha keli...)
Touho-serkku
19.07.2009, 15.10
Polje niitä hiihtoreittien pohjia esim. Kumpuvaaralle...
Lämmittelynä Round the Ruka, 9km, onhan jarrut kunnossa kun lasket stadikan montulle pessarista :)
Asuntovaunualueen nurkilta Valtavaaralle takaa, hiihtopohjaa, n.200m verttiä...
Sitten tuo Kouervaara- Naatikkavaara lenkki, löytyy kyllä enempi polkujakin kuin edellepolkeneella reitillä...
perttime
25.07.2009, 14.24
Viikko Rukalla meni: pelkästään lähialueella.
Nykyisessä hiihto-orientoituneessa kuosissa Rukan tarjonta maastopyöräilyn harrastajalle ei minusta ole kovin järisyttävä, ellei sitten ole kiinnostunut juuri Karhunkierroksesta tai hiekkatieajelusta. Mäet on vähän erityylisiä kuin kotona ja maastossa voisi olla mahdollisuuksia pienellä polkuverkon virittämisellä. Voisi oikeastaan laittaa palautteena parannusehdotuksia siltä varalta, että lumikelit tulevaisuudessa heikkenee.
Ajettua:
Valkeisenvaara
Valkeisenvaaran lenkistä erilaisia pätkiä useita kertoja (kämppä oli paikalla, jolta pienellä risujen nostelulla sai metsäkoneurista viritettyä polun sinne http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=1314150).
- polku olisi muuten hienoa, mutta kärsii Rukan polkujen perusviasta: väylä on suoralla latupohjalla eikä mutkittele tarpeeksi. Aika pian kyllästyy myös kaavaan: jyrkkä suora alamäki, jarruta pohjalla että osuisit pitkospuulle hyvin, jyrkkä suora ylämäki.
- mieluiten myötäpäivään, koska silloin saa pitkän laskun Salmilamminvaaralta Valkeisenvaaran suuntaan. ( http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=1314240 )
- Valkeisenvaaran itäkulmalla on vähän ärsyttävä hakkuu, jolla väylä jää helposti kuraiseksi. Hakkuulta etelään poistuessa on toinen perusvika: pitkospuut joissa on portaita.
- Rukan päässä stadionille laskevat pururadat olivat harvinaisen tahmea tapaus. Ennemmin kuljin "kylälle" uuden näköistä sora/murske -väylää, joka kiemurtelee melko läheltä pienempää hyppyrimäkeä ja laskee tunturin itäpuolelle. Hyppyrimäen tienoilla on pari vaihtoehtoa lähteä rinteiden poikki ja laskea huippujen välistä Kaltiolammen rantaan. Toimii oikeastaan vielä paremmin toiseen suuntaan.
Viipusjärvi
Valkeisenvaaran kierrokseen voisi yhdistää Viipusjärven kiertämisen - vastapäivään, paitsi jos haluaa välttämättä ajaa tiukan metsätieylämäen Viipuksen leirintäalueelta ylös vaaralle. Pitää vain löytää oransseilla täplillä merkitty todella pieni polunpää. ( http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=1314155 )
Valtavaara
Valtavaaran laelle ja takaisin vaaraan sivussa menevää polkua pitkin: Karhunkierroksen reitillä joutuisi kantamaan pyörän. Ihan hienoa kapeaa polkua, joskin soralla/murskeella vahvistettu. Eipähän mene märkänäkään pahaksi. Parilla pitkospuulla on inhottavia portaita. Viimeisen rykäyksen laavulta ylöspäin joutuu taluttamaan. Hyvällä kelillä kulkijoita on paljon, mutta ymmärrystä ja kannustusta tuntui riittävän, kunhan itse käyttäytyy kuin ihminen. ( http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=1314162 )
Kesäjärvi - Kuontivaarantie
(ja takaisin)
Hyvää polkua pienillä korkeuseroilla. Aika pyöräystävälliset pitkospuut, joista yksi tosin loppui vähän kesken.
Ajelin myös reittiä eteenpäin hiekkateillä, mutta se alkoi puuduttaa ja vesi kävi vähiin: samaa jälkiä takaisin. ( http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=1295585 )
Kumpuvaara
Kumpuvaaralta tosiaan laskee ihan OK polku itäänpäin: ei minusta mitenkään järisyttävä.
Ylös kannattaa mennä tietä pitkin. Minä menin Hopeavaaran yli ja kastelin latupohjalla kenkäni ennenkuin löysin Karhunkierroksen reitin (sitten tietysti iski aivohäiriö ja ajoin/talutin/kannoin pyörää Konttaisen portaiden alle asti... huokaus... takaisin...)
( http://sportstracker.nokia.com/nts/workoutdetail/index.do?id=1314144 )
Maksuton opastettu Rukan kierto maastopyörillä
Uteliaisuuttani lähdin maanantaina opastetulle lenkille, joka oli selkeästi suunnattu aloittelijoille ja kulki paljolti laskettelukeskuksen huoltoteillä. Oikealle polullekin päästiin. Anni ei hermostunut vaikka jostain jotain muka tietävä tyyppi halusi välillä myös neuvoa muita....
edit:
Viikko ei suinkaan mennyt hukkaan. Tarkoitus oli ajella pieniä ajoja, vähemmän tutussa maastossa, maisemia katsellen, ja juuri silloin kuin itseä huvitti. Tuohan toteutui täysin. Hyvä kelikin osui kohdalle: vain yhtenä päivänä satoi sen verran että lähdin mieluummin liikkeelle kävellen.
Karhunkierros polkupyörällä... :eek:. Sitä tallatessa ei olis kyllä tullut mieleenkään (tosin ajankin vain maantiepyörällä). Katselin kyllä kateellisena melojia Oulankajoella, mokomat kun pääsivät etenemään niin kevyen näköisesti. Etenkin Rukan päässä olevat nousut ja laskut tuntuivat loputtomilta, tosin ehkä sitten pyörällä pääsee niitä alamäkiä nopeammin.
Miten muuten selviydytte portaista (joita on varmasti tuhansia) fillarilla?:seko:
perttime
28.07.2009, 11.28
Jotkut osaa ajaa portaita alas, mutta ainakin Rukan lähistöllä portaalliset paikat on niin jyrkkiä että pyörää pitää kantaa tai ainakin taluttaa.
(Siis pyörää ihan oikeasti pystyy kantamaan, jos ei siinä ole kuukauden retkivarustusta päällä... :p )
Joo tiedän kyllä että pyörää voi kantaa, mutta onko se nyt sitten pyöräilyä, jos kantaa/taluttaa fillariaan sen 80km?:rolleyes: (Ainakaan itse en olisi uskaltanut ajaa siellä metriäkään).
Edit: Ehkä mun on sitten syytä jättää maastossa pyöräily niille, jotka osaa.
perttime
30.07.2009, 00.18
Edit: Ehkä mun on sitten syytä jättää maastossa pyöräily niille, jotka osaa.Jostainhan on aloitettava, JOS haluaa aloittaa. Olikos joku seppä syntyessään...? Karhunkierros ei varmaan ole paras paikka ensimmäiselle maastolenkille ;) kuten aikaisemmista kirjoituksista voi päätellä.
Itse en ole nähnyt Karhunkierroksesta kuin pieniä pätkiä: on ajettavaa ja on ei-ajettavaa.
Olen kiertäny Karhunkierroksen kahdesti jalan ja kyllä on tarkoitus käydä ajamassa se vielä maastopyörälläkin.
Toinen Karhunkierros kierrettiin kaverin kanssa jonkun verran alle 21h. Siis kyseessä oli veto ensimmäisen karhunkierroksen aikana syntyneeseen ajatukseen, että päästäänkö kierros alle 24h) :) Ensimmäinen kierros kierrettiin rauhassa n. 5vrk todella leppoisalla vauhdilla luonnon ihmeistä nauttien.
Karhunkierros on suurimmaksi osaksi ajettavaa, jos on kunnon pyörä ja reilusti ajokokemusta. Aloittelevan maastopyöräilijän ei nyt ehkä kannata lähteä kierrosta kiertämään tai siitä tulee juuri sitten pelkästään kantamista. Onhan siellä paljon paikkoja mistä ei nyt yksinkertaisesti vaan pyörällä pääse, mutta ne paikat sitten talutetaan ja kannetaan fillaria. Se vaan mielestäni kuuluu lajiin, että välillä sitä vehjettä nyt vaan kannetaan, jos ollaan maastopyörävaelluksella. Tarkoitus on kiertää kierros pyörällä päivävarustuksella.
HC Andersen
05.08.2009, 00.08
Meillä olisi syyskuussa tarkoitus kiertää Karhunkierros pyörällä, olisiko 9h realisitinen? osaako kukaan sanoa:seko:.
alvinhammer
05.08.2009, 00.43
Kun lähestytään rukaa kannattaa olla aika kevyt taakka selässä. on nimittäin aika monta mehevää nousua, joita ei pyörällä pääse ylös.
Meillä olisi syyskuussa tarkoitus kiertää Karhunkierros pyörällä, olisiko 9h realisitinen? osaako kukaan sanoa:seko:.
Jos kyse on siitä pidemmästä n. 80 km reitistä, (meidän mittausten perusteella n. 83-84 km) kaikkine loppunousuineen, viimeisenä Rukan ylitys, niin sanoisin, että ei ole realistinen.
Meillä meni 15,5 tuntia, mutta ilman pyörää. Olen kuullut, että maajoukkuetason suunnistajat olisivat meneet tuon n. 9-10 tunnin aikaan, siis juoksemalla.
En ole kuullut, että kukaan olisi mennyt tuota päivässä pyörällä. Siis koko reittiä. Ainakaan aikaa en ole nähnyt raportoituna missään. Onhan siellä pitkiäkin pätkiä hienoa polkua, jota voi päästellä 20-30 km/h, mutta myös pitkiä pätkiä, joissa juoksijan 10 km/h putoaa pyöränkantajan 5 km/h. Mm. paljon n. 15-20 cm korkeita juuria, polku kun on niin kulunut ja painunut juurien välillä. Ja sitten nuo kiipeilyosuudet, joissa ilman kantamuksia pääsee ehkä 3-4 km/h, pyörä selässä 1-2 km/h ?
Jos tuota vertaa Tour de Tampereen reitteihin, jotka on pituudeltaan yleensä samaa luokkaa, ja tarkoitus ajaa n. 8 tuntiin, niin sanomista tulisi, jos tuollainen reitti suunniteltaisiin jonain vuonna :) Yleensä kun pyritään siihen, että polut on ajettavia, ja silti keskinopeudet tuppaa jäämään siihen n. 10 km/h.
No ei Tampereen lähistöllä ole kyllä tuollaisia mäkiäkään. Karhunkierroksen viimeisellä n.20 km matkalla tuli muistaakseni n. 1000 nousumetriä.
alvinhammer
05.08.2009, 10.13
J
Meillä meni 15,5 tuntia, mutta ilman pyörää. Olen kuullut, että maajoukkuetason suunnistajat olisivat meneet tuon n. 9-10 tunnin aikaan, siis juoksemalla.
Siis tarkoitatko koko matkaan vai tuohon Rukalle saapumiseen? Kova suoritus, jos ensimmäinen vaihtoehto. Meillä kului vaimon kanssa kesällä aikaa 2.5 päivää koko reittiin (Ruka-Hautajärvi). Tosin lenkkareilla ja keveyemmällä varustuksella ylipäätänsä reitin olisi tarponut varmaan parissa päivässä kevyesti. Mutta on siellä kyllä aika tiukkoja paikkoja, joissa menee aikaa väistämättä, esim. Kitkajoen rantatörmää liukastellessa.
Siis tarkoitatko koko matkaan vai tuohon Rukalle saapumiseen?
Koko matka me mielestämme mentiin, n. 83-84 km. Eikös se Rukalle pääty se reitti ? Siis ei huipulle vaan sieltä vielä alas kylään. Vähän kyllä eksyttiin viime metreillä alas tullessa, kun alkoi olemaan jo pimeää.
Kitkajoen vaikeaa loppupätkää ennen Juumaa voi lyhentää halutessaan "oikaisemalla" seuraavasti:
1) Kipua pyörä olalla Päähkänänkallion kohdalta ylös pohjoiseen ja jatkamalla matkaa aluksi polkua pitkin ja sitten metsäautoteitä + vähän isompia teitä Juuman tienpäässä olevalle leirintäalueelle. Karkeasti mitattuna reitin pituus n. 12-13 kilometriä, vaihtoehtona 7 km joen varta samaiselle leirintäalueelle.
Kartta: http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/paikannimihaku.html?cx=4476575&cy=7352585&scale=40000&tool=siirra&lang=FI
Tässä reittivaihtoehdossa kannattaa kuitenkin käydä katsomassa maisemia Päähkänän kalliolta alas Kitkajoelle: http://www.flickr.com/photos/ninara/3714430504/in/set-72157621220774413/
2) Tai etenemällä pyörää taluttamalla vielä ylemmäksi jokea (n 4-5 km:ä) ja Harrisuvannon kohdalta riippusillasta joen ylitse - olet silloin Pienellä Karhunkierroksella - jota pitkin pääsee ajamaan hyvinkin ja matkalla tulee nähtyä Jyrävän putous.
Johan Moraal
27.10.2011, 19.07
Tänä iltana erätulilla pitäisi tulla pätkä karhunkierroksen pyöräilystä. En tiedä lieneekö uusinta?
Peltsi ajo 14 tuntiin ja ei suositellu maastopyörälle reittiä.
Johan Moraal
27.10.2011, 22.31
Ainakin ne murskeella vedetyt kaistat mensi cyklolla:rolleyes:
Talisker
27.10.2011, 22.42
Reilut 10 vuotta sitten lähdin reittiä tuntematta ajamaan sen päivässä läpi.
Ei mennyt.
Pyörän kantamista ja puunrunkojen yli kipuamista jyrkänteen reunalla,
korkeita ilmajuuria. Semmoista jäi mieleen.
Piti soittaa Marjo hakemaan puolivälistä "kotiin" ja jatkaa huomisin.
En suosittele minäkään.
Ainakin ne murskeella vedetyt kaistat mensi cyklolla:rolleyes:
Cyklo voisi ollakin paras vaihtoehto tuolle reitille, se on kuitenkin helpompi ja kevyempi kantaa, ja ne nopeat osuudet oli hyvin cyklolla ajettavia. Tosin en muista sellaisia murskepätkiä, joten pientä kunnostusta reitille on taidettu tehdä sitten meidän reissumme. Pitää katsoa pätkä areenasta, kun en eilen nähnyt kuin vilauksen siitä. Kai se areenasta löytyy...
X-Caliber
28.10.2011, 21.57
http://areena.yle.fi/video/1319799423331
Kesällä olin tuolla rinkan kanssa vaeltamassa eikä olisi tullut mieleenkään edes yrittää pyöräilyä siellä. Olihan siellä muutamia helppokulkuisempia pätkiä, mutta olisin kaivannut kuvamateriaalia esim. siitä miten Peltsi suoriutui Kitkajoen varren kivikkohelvetistä, jossa kävelykin tuntui pelottavalta sillä yhden askeleen lipsahdus olisi tarkoittanut jokeen luiskahtamista.
Muutama vuosi sitten tuli velimiehen kanssa ajettua karhunkierros päivässä. Ristikallio-Ruka. Viimeiset noin viisi kilometriä tosin oikaistiin hiekkatielle kun pimeys rupes vaivaamaan.
Sanoin muuten aivan samat sanat kuin Peltsi reissun jälkeen: En voi suositella kenellekään! Cyklo ei todellakaan ole hyvä vaihtoehto reitille. Vähintään 120mm pehmeää
joustoa molempiin päihin jos vähänkään meinaa ajaa eikä talutella. Korkeaa juurakkoa on niin maan perkl. Pyörä sais myös olla suht kevyt rappusten kantoa meinaan riittä.
Monenlaista lenkkiä tullut heitetty mut tuo on jäänyt kyllä mieleen, sen verran otti meinaan voimille.
Jos viimeinen 5 kilometriä on oikaistu, niin ei voi sanoa ajaneensa Karhunkierrosta ;)
Ne on ne pahimmat kilometrit, meillä meni "juostenkin" niihin ihan tolkuttomasti aikaa, (ei nyt ole Polarin käppyrää tällä koneella, pitää tarkistaa illalla).
Reittiä on kyllä ainakin alkupään osalta ilmeisesti helpotettu murskeella. Se kun oli muuten melko tasaista, mutta korkeita juuria jatkuvasti. Jos/kun nämä on siloiteltu, niin voisi lähteä syklolla kokeilemaan pääsisikö nopeammin kuin ilman pyörää.
Karhunkierros fillarilla Erätulilla (www.yle.fi/areena (http://www.yle.fi/areena)) Löytyy torstaihin asti
Ajoin Karhunkierroksen tänä vuonna kesäkuun alussa. Aloitin aamulla Sallasta Hautajärven luontotuvalta ja päädyin 14 tunnin kuluttua 80km:n päähän Rukalle pizzalle. Ilman kuvauksia aika olisi voinut olla tunnin tai kaksi nopeampi. Reitti on erittäin hieno maisemallisesti mutta maastöpyöräilyllisesti kaikkea muuta. Kierroksella on aivan liikaa sellaista juurakkoa, kivikkoa ja portaita joita ei edes muuten erittäin teknisessä maastossa viihtyvä pyöräilijä voi ajaa. Olkapää oli aivan hellänä ajon jälkeen fillarin kantamisesta. Varsinkin Kitkajokivarren 5 km:n melkein yhtämittainen taluttaminen kysyi hermoja. Iltapäivällä alkanut jatkuva vesisade ei helpottanut oloa.
Ensi kerralla menen Karhunkierroksen jalan.
Peltsi, Erätulilla
P.S. Fillarina Solidin Blade AM täysjouskari 140mm joustolla.
www.yle.fi/areena (http://www.yle.fi/areena)
www.facebook.com/eratulilla (http://www.facebook.com/eratulilla)
Jep, ei täältä kirkoltakaan ole porukkalenkkejä sinne järkkäilty juurikin tuosta syystä :)
Jos viimeinen 5 kilometriä on oikaistu, niin ei voi sanoa ajaneensa Karhunkierrosta ;)
Ne on ne pahimmat kilometrit, meillä meni "juostenkin" niihin ihan tolkuttomasti aikaa, (ei nyt ole Polarin käppyrää tällä koneella, pitää tarkistaa illalla).
Käppyrän mukaan viimeiseen n. 6 km (tien ylitys, johon yksi meidän porukasta joutuikin keskeyttämään lenkin) meni "juoksemalla" n. 1h 40 min. Siinä matkalla oli n. 500 nousumetriä ja hiukan enemmän laskumetrejä, joten pyörä olisi varmasti hidastanut matkantekoa.
Täällä on muuten kaverin kirjoittama tarina meidän juoksuretkestä tuolla reitillä:
http://www.kestavyyskerho.net/Users/Tapahtumat/Karhu07.htm
Raportissa jäi mainitsematta, että myös meille pitsa maistui perillä ;)
Ehkä se syklon kantaminen kilometritolkulla voisi sattua myös olkapäähän, mukavin tapa matkata tuo reitti olisi varmaan mennä alkupuoli pyörällä, jos ne alkupään korkeat juuret on tasoitettu, ja loppupuoli jalan.
gnothi seauton
01.11.2011, 09.55
Karhunkierros fillarilla Erätulilla (www.yle.fi/areena (http://www.yle.fi/areena)) Löytyy torstaihin asti
Ajoin Karhunkierroksen tänä vuonna kesäkuun alussa. (...)
Sisukkaasti vedetty - väsymys ja terve nöyryys näkyy Rukan eturinteen loppuspiikissä ;-)
Reitti on legendaarinen ja on toden totta nimenomaan vaellusreitti - toki tuolta mukavia maastopyöräilypätkiäkin löytyy.
Kuusamon maastopyöräreiteistä
http://www.ruka.fi/kesa/aktiviteetit/?file=tuotteet&catid=19
polkujuoksija
01.11.2011, 19.10
[QUOTE=gnothi seauton;1729745]Sisukkaasti vedetty - väsymys ja terve nöyryys näkyy Rukan eturinteen loppuspiikissä ;-)
/QUOTE]
Saman panin merkille. Siitä sympatiapisteitä. Metsä tekee nöyräksi ja paljastaa ihmisen luonteen - jos sitä on.
Näin juoksuniilona täytyy kyllä nostaa hattua, itse en noin pitkälle lenkille ottaisi mukaan mitään juomareppua isompia esineitä kannettavakseni..! ;)
Sisukkaasti vedetty - väsymys ja terve nöyryys näkyy Rukan eturinteen loppuspiikissä ;-)
Juu, kyllä vähän sai Peltsi ponnistella loppukommenteissaan että sai vielä ymmärrettävää puhetta ulos. =) Tiedän sen tunteen kun tuntuu, että suu on ihan jäätynyt eikä jaksaisi huulia liikuttaa sitä vertaa, että lauseet tulee selkeinä ulos.
Fugit185
14.06.2012, 15.43
Moikka,
"Ajettiin" kaverin kanssa viimeviikonloppuna pitkä karhunkierros (80km) läpi.
Tässä kokemuksia reitistä, toivottavasti hyötyä muille lukijoille
Faktat:
Reitti: pitkä karhunkierros 80km, pohjoisesta Hautajärvi, etelään Rukaan.
Ajankohta: 8-11.6.2012, varsinainen ajoaika 9.6 16:30 - 11.6 14:05
Välit: La 9.6 Hautajärvi - Taivalkögäs, 20km, 4h. Su 10.6 Taivalköngäs - Siilasmaja, 40km, 7h, Ma 11.6 Siilasmaja - Ruka 20km, 4h
Reppu: n.35l, 7,5kg
Pyörät: täysjousitetut, levyjarrut
Kokemuksia
Reitti ei ole ajettavissa kokonaan ja suunnittelun lähtökohdaksi suosittelen "retkelle Karhunkierrokseen maastopyörällä" eikä "maastopyörällä Karhunkierros".
Juomavettä kannattaa ottaa pienistä puroista
Tuvat hyvässä hapessa, niissä myös kaasuliedet, joten voi jättää keittimen pois jos haluaa viilata grammoja
Ajankohta erinomainen, ei tulvaa, EI hyttysiä, vähän muita kulkijoita, sopiva lämpötila.
Juurakkoajoa n. 50%, nopeata kangasmaasto 20%, ajokelvotonta 10%, pitkospuita 10%
Hienoja nähtävyyksiä, varaa niille myös aikaa
Ruokavarastoja voi täydentää Oulangan luontokeskuksessa n.30km kohdalla ja sitten Oulanka Basecampissä n.60km kohdalla
Karhunkierros on kaukana Helsingistä joten varaa ajoon tarpeeksi aikaa ja varaudu väliyöpymiseen jos lähdet matkaan työpäivän jälkeen
Auto kannattaa jättää Rukalle ja mennä taksilla Hautajärvelle (71€) (arkisin myös linja-autoyhteys).
Rukalla suihku ja saunamahdollisuus a' 7€ kruunaa matkan
Saimme paljon varoituksia ja emme menneet reitin lopussa Ruka tunturin yli vaan kiersimme ne maantien kautta.
Huom! kansallispuistossa on pyörällä ajo kielletty joten noudata seuraavia suosituksia 1. Älä kaahaa. Hidasta muiden kulkijoiden kohdalla, heitä pari sanaa jne. 2. Älä jätä jälkiä. Vältä kosteita paikkoja pyöräurien takia.
Hieno mutta raskas reissu
Terkuin
Pauli
Jani Mahonen
14.06.2012, 15.55
Hyvä raportti, siirretty oikeaan paikkaan.
Huom! kansallispuistossa on pyörällä ajo kielletty joten noudata seuraavia suosituksia 1. Älä kaahaa. Hidasta muiden kulkijoiden kohdalla, heitä pari sanaa jne. 2. Älä jätä jälkiä. Vältä kosteita paikkoja pyöräurien takia.
En osaa sanoa, onko pyöräilyä suoranaisesti siellä kielletty. En löytänyt kieltoa järjestyssäännöistä, mutta mielestäni Karhunkierros ei sovellu pyörälyyn. Olen siellä useasti käynyt, kiertänyt pienen ja ison ja tehnyt muunlaisia retkiä. Pyöräleminen maastossa on kivaa ja rentouttavaa, mutta varmasti siihen on olemassa parempia paikkoja kuin Oulanka :-) :-)
Monet kohdat ovat hädin tuskin kuljettavissa jalan...
Joo helpommalla pääsee, kun jättää pyörän kotiin. Jalkaisin tuo menee "helposti" päivässä, ja pääsee koko matkan virallista reittiä pitkin.
mutanaama
15.06.2012, 00.09
En osaa sanoa..
Monet kohdat ovat hädin tuskin kuljettavissa jalan...
Niin. Moneen paikkaan en menisi jalan, josta fillarilla menen. Fugit185:n kanssa samoilla linjoilla myös muualla. Keskuspuistoa myöden.
Tuli sitten juhannusaattona maasturilla Karuhunkiekka heitettyä ja aikaa meni taukoineen n.11h Kova oli urakka märällä polulla. En ihan heti uudestaan lähde päivässä ajamaan. :) Mutta upeaa polkua ajaa alusta loppuun. Ehkä sen Kitkajoen rannan ois voinu kiertää ja samoin Konttainen Valtavaara akselin ois voinu jättää väliin väsyneenä, mutta muuten todella kivaa polkua. Voin kyllä suositella kaikille, jotka tykkää ajaa vaativassa maastossa, ei pelkää tunkkaa mäkiä, tykkää ajaa pitkoksilla ja uskaltaa ajaa jyrkkiin juurakko/kivikko alamäkiin. Alamäistä jäi ajamatta vain sellaiset missä oli jyrkät portaat ja ne oli märät, olisi todennäköisesti tullut hallitsematon liuku :) Kaikki muut alamäet pystyi ilman isompaa riskiä ajamaan, kylläkin vauhdin pidin hitaana, kun itestään olin liikenteessä. Tulen kyllä ajamaan toistekin tuon vielä, mutta aikaa käytän enemmän niin voi ajella sitten kaikki ne luontopolutkin mitä siinä matkalla on ja nauttia enemmän ajamisesta. Lopussa väsymys kuitenkin jo vähän alkoi painamaan. Ajelin kuitenkin suurimman osan nousuista ja tunkkaamaan en joutunut kuin portaikoissa ja kourallisessa jyrkemmistä mäistä. Siten varmaan tulen ajamaan, että Oulangan leirintäalueella vois olla yhden yön ja seuraavan Juumassa. Näin siitä saa hauskan ja haastavan kolmen päivän reissun ja matkaa n. 100km.
Todella väsynyt olin Juumasta Rukalle ajaessa, vaikka teknisesti aika helppoa on se pätkä Juumasta sinne Konttaiselle saakka, niin silti ei oikeen enää ajaminen maistunut. Kyynervarret, olkapäät, alaselkä olivat tulessa. Kertoo varmaan reitin luonteesta, että ei reisiä saanut ajettua puhki, vaan kädet ja yläroppa olivat paljon kovemmilla, kun käsillä ja vartalolla joutuu juurakoissa pyörää viemään.
Upeaa maastoa, mutta vähän turhan pitkä yhtäjaksoinen setti tuli haukattua. Mutta olihan toi tiedossa, että ei se loppuosa enää hauskaa tule olemaan ja silti piti mennä :) Mutta onpahan yksi pitkään mielessä ollut haaste jälleen toteutettu. Edellisenä kesänä vastaava oli Heinolasta Vuolenkoskelle avovesiuinti. Matkaa kertyi 15,5km, mutta se oli rasitukseltaa ja kestoltaan (n.5h) todella helppo tähän verrattuna.
Niin ja epäuskoisia katseita kyllä sai matkalla ja kun jäi jutulle niin eka kommentti oli, että eihän täällä voi pyörällä ajaa :D
Olen Karhunkierroksen kävellyt kerran 4 päivässä ja toisen kerran jonkun verran päälle 20 tunnissa. Se neljän päivän reissu oli todella kiva ja silloin mietin, että kun ajotaito riittää niin tulen vielä joskus ajamaan tuon maasturilla. Samalla reissulla myös päätimme, että seuraavana vuonna yritämme vetää ton kiekan hölkäten/kävellen alle vuorokaudessa. Sen teimme, mutta kova oli urakka, varsinkin kun jalat olivat viimeisen parikymmentä kilometriä aika pahasti rakoilla. Henkiset voimavarat olivat tiukemmilla kuin fyysiset, juurikin rakkojen aiheuttamien kipujen takia. Karhunkierros ainakin itselleni antanut mukavia muistoja ja elämyksiä ja paljon tuskaa ja hikeä myöskin :) Mutta seuraava reissu sinne, tulee olemaan mukava, kun yöt vietän leirintäalueilla jne..
Oulangan kansallispuiston osalta lienee syytä palauttaa mieliin lakisääteinen järjestyssääntö, jossa otetaan kantaa pyöräilyyn puiston alueella (http://www.luontoon.fi/Retkikohteet/kansallispuistot/oulanka/ohjeetjasaannot/oulanganjarjestyssaanto/Sivut/Default.aspx). Kyllä, tämä koskettaa myös meitä. Jos närästää, palautetta voi antaa em. verkkopalvelun kautta. Käsittääkseni sääntöjen noudattaminen varmistaa kuitenkin sen, että soveltuvissa paikoissa maastopyöräilyyn tullaan satsaamaan.
3. Liikkumisoikeudet
Kansallispuistossa saa liikkua jalan, hiihtäen, soutaen tai meloen lukuun ottamatta kohdassa 2 mainittuja rajoitusosia. Polkupyörällä ajaminen ja ratsastaminen on sallittua vain sitä varten osoitetuilla reiteillä.
Korvasvaaran rajoitusosassa on liikkuminen kielletty lukuunottamatta poronhoitotöiden ja metsästyksen yhteydessä tapahtuvaa liikkumista. Juuman vuomien rajoitusosassa liikkuminen on sallittu vain merkityillä reiteillä sekä muualla vain poronhoitotöiden ja metsästyksen yhteydessä. Pesosjärven rajoitusosassa on liikkuminen sallittu vain hiihtäen Ison Pekanlammen tien pään ja Kulmakkajärven välisellä merkityllä talvireitillä sekä muualla vain poronhoitotöiden ja metsästyksen yhteydessä.
Rajavyöhykkeellä liikkumista koskevat lisäksi rajavyöhykelain (403/1947) ja -asetuksen (404/1947) säännökset.
Moottorikäyttöisten kulkuneuvojen käyttö on sallittu Kitkanniemen metsäautotiellä sekä yksityisille niittypalstoille ja tonteille menevillä teillä. Kiutakönkään alapuolelle menevällä tiellä saa moottorikäyttöisiä ajoneuvoja käyttää vain veneiden ja kanoottien kuljetukseen. Muualla niiden käyttö on kielletty. Moottoriveneiden käyttö kansallispuiston vesialueilla on kielletty. Ilma-alusten laskeutuminen kansallispuistoon on kielletty.
Oulangan kansallispuiston osalta lienee syytä palauttaa mieliin lakisääteinen järjestyssääntö, jossa otetaan kantaa pyöräilyyn puiston alueella (http://www.luontoon.fi/Retkikohteet/kansallispuistot/oulanka/ohjeetjasaannot/oulanganjarjestyssaanto/Sivut/Default.aspx). Kyllä, tämä koskettaa myös meitä. Jos närästää, palautetta voi antaa em. verkkopalvelun kautta. Käsittääkseni sääntöjen noudattaminen varmistaa kuitenkin sen, että soveltuvissa paikoissa maastopyöräilyyn tullaan satsaamaan.
3. Liikkumisoikeudet
Kansallispuistossa saa liikkua jalan, hiihtäen, soutaen tai meloen lukuun ottamatta kohdassa 2 mainittuja rajoitusosia. Polkupyörällä ajaminen ja ratsastaminen on sallittua vain sitä varten osoitetuilla reiteillä.
Korvasvaaran rajoitusosassa on liikkuminen kielletty lukuunottamatta poronhoitotöiden ja metsästyksen yhteydessä tapahtuvaa liikkumista. Juuman vuomien rajoitusosassa liikkuminen on sallittu vain merkityillä reiteillä sekä muualla vain poronhoitotöiden ja metsästyksen yhteydessä. Pesosjärven rajoitusosassa on liikkuminen sallittu vain hiihtäen Ison Pekanlammen tien pään ja Kulmakkajärven välisellä merkityllä talvireitillä sekä muualla vain poronhoitotöiden ja metsästyksen yhteydessä.
Rajavyöhykkeellä liikkumista koskevat lisäksi rajavyöhykelain (403/1947) ja -asetuksen (404/1947) säännökset.
Moottorikäyttöisten kulkuneuvojen käyttö on sallittu Kitkanniemen metsäautotiellä sekä yksityisille niittypalstoille ja tonteille menevillä teillä. Kiutakönkään alapuolelle menevällä tiellä saa moottorikäyttöisiä ajoneuvoja käyttää vain veneiden ja kanoottien kuljetukseen. Muualla niiden käyttö on kielletty. Moottoriveneiden käyttö kansallispuiston vesialueilla on kielletty. Ilma-alusten laskeutuminen kansallispuistoon on kielletty.
Eipä tullut tuolta katsottua, mutta kävin kysymässä kyllä Oulangan infosta tuosta, että saako siellä ajaa ja siellä sanottiin, että pyörällä ajoa ei suositella, mutta ei myöskään kielletä. Ja sen takia ei kuulemma suositella, kun ei siellä kuulemma pysty ajamaan. En tiedä sitten oliko heillä vanhaa vai uudempaa tietoa, vai ei tietoa ollenkaan asian oikeaan laitaan.
Juha Jokila
01.08.2015, 20.57
Ajelin Karhunpolkua Kiutakönkäälätä Hautajärvelle ja sieltä itään kivaa metsätietä Keroharjun itsepalvelulossille ja Keroharjua takaisin lähtöpisteeseen. Reitti on raskas, mutta päivässä ajettavissa (11 h). Itse halusin yöpyä Kerojärven autiotuvalla, jossa muuten on siisti sauna. Seuraavaksi jatkoin Kiutakönkäältä etelään Jussin kämpän autiotuvalle yöksi ja aamulla palasin samaa reittiä. Videon maisemaotokset ovat tuolta pohjoispään kierrokselta ja loppuosa pelkästään rintakamerakuvaa väliltä Kiutaköngäs-Jussin kämppä.
https://www.youtube.com/watch?v=bw3xowifz8M
Jari Iisakkala
22.09.2015, 22.37
Ajettiin tuo iso Karhunkierros fättäreillä viime torstaina. Valtavaara jäi tunkkaamatta kun alkoi tulla pimeä. Aikaa kului Hautajärveltä Rukalle 12,5 tuntia. Aika raskas reitti.
60v. täyttänyt Karhunkierros on tarkoitettu sulan maan aikana jalkavoimin edettäväksi ja pidetään se sellaisena. Lumiaikana pyöräily on sallittu Pientä Karhunkierrosta lukuunottamatta koko puiston alueella.
vBulletin® v4.2.5, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.